Οι κυρώσεις αυτές εγγράφονται σε μια σειρά τιμωρητικών μέτρων την επιβολή των οποίων αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της υποστήριξης που φέρεται να προσφέρει στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες αφότου ξέσπασε ο πόλεμος την άνοιξη του 2014. Η ισχύς των σκληρών λεγόμενων «κλαδικών» κυρώσεων, οι οποίες στοχοθετούν κυρίως τους τομείς της τραπεζικής, του πετρελαίου και της άμυνας της Ρωσίας, οι οποίες είχαν επιβληθεί το καλοκαίρι του 2014, εκπνέει στα τέλη του Ιουλίου.
Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους φιλορώσους αντάρτες και τις δυνάμεις του στρατού έχουν στοιχίσει περίπου 10.000 θανάτους μέσα σε περίπου τρία χρόνια, παρά την κήρυξη επανειλημμένων καταπαύσεων του πυρός. Σύμφωνα με τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τουλάχιστον 16 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην ανατολική Ουκρανία από την αρχή της χρονιάς. «Η αποτίμηση της κατάστασης δεν δικαιολογεί τροποποίηση του καθεστώτος των κυρώσεων», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Μαύρη λίστα» της ΕΕ
Η «μαύρη λίστα» της ΕΕ συμπεριλαμβάνει πλέον 150 πρόσωπα στη Ρωσία και στην Ουκρανία –συμπεριλαμβανομένων πολλών από τους αρχηγούς των φιλορώσων ανταρτών– αλλά και 37 «οντότητες» (εταιρείες, οργανισμούς, πολιτικά κόμματα) που «θέτουν σε κίνδυνο ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.