Οι Βρετανοί έχουν προτείνει διάφορα μέτρα, “ανάμεσα σε αυτά και ένα συνολικό πάγωμα των συναλλαγών με την ιρανική κεντρική τράπεζα”, οι οποίες εξασφαλίζουν στήριξη από τις “περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες”, δήλωσε ένας διπλωμάτης. 

Οι Βρετανοί λένε ότι αυτό δεν θα επηρεάσει το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών με το Ιράν, σημείωσε ένας άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης. Αλλά “υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε, είμαστε ακόμα μακριά από μια συμφωνία”, διευκρίνισε. 

Η ΕΕ έχει ήδη θέσει στο στόχαστρό της την ιρανική κεντρική τράπεζα, η οποία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο ιρανικό εξωτερικό εμπόριο. Αλλά έχει επίσης θεσπίσει εξαιρέσεις. 

Επιπλέον, το Λονδίνο τάσσεται υπέρ αρκετών τομεακών απαγορεύσεων στο εμπόριο, της προσθήκης επιπλέον θυγατρικών εταιρειών του τομέα της ενέργειας που έχουν ήδη περιληφθεί (στον κατάλογο των επιχειρήσεων στις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις), και μια τμηματική απαγόρευση των ιρανικών εμπορευματικών μεταφορών. 

Αυτό γίνεται για να μην επιτραπεί στο Ιράν να παρακάμψει τις Ευρωπαϊκές κυρώσεις χρησιμοποιώντας εταιρείες εμπορευματικών μεταφορών που δεν έχουν καταγραφεί από την ΕΕ μέχρι σήμερα. 

Σε κοινή επιστολή, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία τάχθηκαν υπέρ των κυρώσεων σε τέσσερις κύριους τομείς: την ενέργεια, τα χρηματοοικονομικά, το εμπόριο και τις μεταφορές. 

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, με στόχο την υιοθέτηση αυτών των νέων κυρώσεων έως τις 15 Οκτωβρίου από τους Ευρωπαίους Υπουργούς Εξωτερικών, είπε ένας διπλωμάτης. 

Προς το παρόν, η Ελλάδα και η Δανία έχουν “εκφράσει ανησυχίες για το εμπάργκο στις εμπορευματικές μεταφορές”, αποκάλυψε ένας διπλωμάτης. Όσον αφορά την Ισπανία και τη Σουηδία, έχουν επιφυλάξεις να το εμπόριο και τα χρηματοοικονομικά, διευκρίνισε.