Οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν μόνο μέτριες προόδους τους τελευταίους μήνες, εξαπέλυσαν μια αιφνιδιαστική επίθεση στην περιοχή του Χάρκοβο στις 10 Μαΐου που είχε ως αποτέλεσμα τα μεγαλύτερα εδαφικά τους κέρδη σε ενάμιση χρόνο. 

Ο Ζελένσκι είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν να προχωρήσουν μεταξύ πέντε έως 10 χιλιομέτρων κατά μήκος των βορειοανατολικών συνόρων πριν σταματήσουν από τις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά πρόσθεσε αυτό θα μπορούσε να είναι το «πρώτο κύμα» σε μια ευρύτερη επίθεση.

«Δεν θα πω ότι είναι μεγάλη επιτυχία (για τη Ρωσία ), αλλά πρέπει να είμαστε νηφάλιοι και να καταλάβουμε ότι μπαίνουν βαθύτερα στο έδαφός μας», είπε, μιλώντας από το Κίεβο στην πρώτη του συνέντευξη σε ξένα μέσα από την έναρξη της επίθεσης. 

Ο Ζελένσκι είπε ότι η κατάσταση στην περιοχή του Χάρκοβο έχει «ελεγχθεί» αλλά «δεν έχει σταθεροποιηθεί».

Αύξησε τις εκκλήσεις προς τους συμμάχους να στείλουν περισσότερη αεροπορική άμυνα και μαχητικά αεροσκάφη για να καταπολεμήσουν την αεροπορική υπεροχή της Ρωσίας.

“Σήμερα, έχουμε περίπου το 25 τοις εκατό από αυτά που χρειαζόμαστε για να υπερασπιστούμε την Ουκρανία . Μιλάω για την αεράμυνα”, είπε. 

Η Ουκρανία χρειάζεται «120 έως 130» μαχητικά αεροσκάφη F-16 ή άλλα προηγμένα αεροσκάφη για να επιτύχει αεροπορική «ισότητα» με τη Ρωσία, είπε ο Ζελένσκι.