Οι σοκαριστικές φωτογραφίες που θυμίζουν Άγρια Δύση οδήγησαν τον Αμερικανό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας να δηλώσει τη Δευτέρα ότι οι αρχές θα ερευνήσουν το περιστατικό.

Ο Μαγιόρκας δικαιολόγησε την πράξη λέγοντας ότι οι έφιπποι αξιωματικοί προσπαθούσαν να διαχειριστούν τη ροή εκατοντάδων μεταναστών που διασχίζουν τον ποταμό Ρίο Γκράντε από το Μεξικό κοντά στο Ντελ Ρίο του Τέξας.

Ο Ράτι είπε ότι πολλοί από τους Αϊτινούς διέσχιζαν τον ποταμό πέρα ​​δώθε για να πάρουν φαγητό για τις οικογένειές τους και μπλοκαρίστηκαν από τα άλογα. «Μερικοί από τους μετανάστες άρχισαν να τρέχουν προσπαθώντας να προσπεράσουν τους ιππείς και ένας από τους συνοριοφύλακες έπιασε έναν Αϊτινό από το πουκάμισο και κατέληξε να τον κουνάει ενώ το άλογο έκανε σβούρες», είπε ο Ράτι για μια συγκεκριμένη φωτογραφία.

Μερικοί άνθρωποι στο διαδίκτυο είπαν ότι οι εικόνες θύμισαν παλαιότερες εποχές, όταν η αστυνομία ή οι φύλακες των φυλακών μαστίγωναν τους Αφροαμερικανούς, παραπέμποντας στην εποχή της δουλείας του 19ου αιώνα.

Υπενθυμίζεται πως η Αϊτή είναι η πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται από την δράση συμμοριών και παραστρατιωτικών ομάδων στις γειτονιές, όπως και την πολιτική κρίση που προέκυψε από την κατάληψη της εξουσίας από τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ πρόεδρο Ζοβενέλ Μοϊζ και τελικά την δολοφονία του στην οποία φέρονται να εμπλέκονται οι ίδιες οι αμερικανικές υπηρεσίες.

Η Αϊτή αντιμετώπισε πρόσφατα έναν πολύ ισχυρό σεισμό, με εκατοντάδες θύματα, ο οποίος ήρθε να προστεθεί στην παραπάνω φρικτή κατάσταση για τον λαό της χώρας.