ΕΥΠ – ΕΛΑΣ «καινοτομούν» παρακολουθώντας Viber, WhatsApp, Signal και εφαρμογές επικοινωνίας
Η αρχική πληροφορία προήλθε από δημοσίευμα της εφημερίδας «το Βήμα» του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν ο αστυνομικός συντάκτης της εφημερίδας, Β. Λαμπρόπουλος, αποκάλυπτε «αποκλειστικά» τα σχέδια «Μεγάλου Αδερφού» της ΕΛΑΣ και της ΕΥΠ, για την παρακολούθηση του Viber, του WhatsApp και άλλων δεκάδων εφαρμογών επικοινωνιών μέσω ίντερνετ. Όπως ανέφερε τότε το δημοσίευμα, στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, κλιμάκιο στελεχών της ΕΥΠ μετέβη στην Αγγλία όπου φαίνεται να παρακολούθησε επίδειξη ενός τέτοιου συστήματος, ενώ ενδιαφέρον φερόταν να έχει επιδείξει και η Αντιτρομοκρατική.
Δέκα μήνες μετά το δημοσίευμα, η ίδια εφημερίδα και ο ίδιος συντάκτης αποκαλύπτουν πως οι αστυνομικές αρχές και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας προχωρούν στην απόκτηση προηγμένης τεχνολογίας για την παρακολούθηση χιλιάδων τηλεφωνικών επαφών, και μάλιστα, με τριπλάσιες σχεδόν δυνατότητες και εύρος τηλεφωνικών παρακολουθήσεων σε σχέση με αυτές που χρησιμοποιούν σήμερα. Το κόστος του εξοπλισμού και της νέας τεχνολογίες εκτιμάται στα 6,2 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν σε αυτό περιλαμβάνεται η συντήρηση και η διαχείριση από συγκεκριμένο προσωπικό, όπως φυσικά άγνωστες είναι και οι λεπτομέρειες του καθεστώτος λειτουργίας του.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το νέο σύστημα παρακολούθησης ρίχνει τα τείχη της ιδιωτικότητας και σε μία σειρά διαδικυακών εφαρμογών επικοινωνίας, με εφαρμογές όπως το Viber, το WhatsApp, το Signal και δεκάδες άλλες να μπαίνουν στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων. Όπως αναφέρεται, το νέο σύστημα παρακολούθησης θα μπορεί να καταγράφει ταυτόχρονα τις συνομιλίες 1.100 κινητών τηλεφώνων, 500 στόχους σταθερής τηλεφωνίας, καθώς και ταυτόχρονη παρακολούθηση 350 στόχων κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου, και ακόμα 200 σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ.
Το δημοσίευμα του περασμένου Δεκεμβρίου υποστήριζε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες «έχουν κρίνει ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας την απόκτηση ενός τέτοιου συστήματος, που χρησιμοποιείται επίσης από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία», σημειώνοντας πως το σύστημα αναμένεται να αλλάξει ριζικά τις έρευνες για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων «που χρησιμοποιούν κατά 70-80% τέτοιου είδους διαδικτυακές εφαρμογές για την επικοινωνία τους».
Υπενθυμίζεται πως τα πρώτα δημοσιεύματα για τα σχέδια αυτά της ΕΛΑΣ και της ΕΥΠ ήρθαν από ρεπορτάζ όπως του Star.gr, το καλοκαίρι του 2018, όταν γινόταν λόγος για «πονοκέφαλο για τις διωκτικές Αρχές της χώρας», και για «σκοτεινές» συνομιλίες σε WhatsApp και Viber.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως, διά στόματος του προέδρου και του αντιπροέδρου της ελληνικής Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστου Ράμμου και Μιχάλη Σακκά, έχει γίνει γνωστό τουλάχιστον από τον περασμένο Νοέμβριο ότι οι επικοινωνίες στη χώρα είναι διάτρητες. Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, αναφορικά με τα «βαλιτσάκια» παρακολούθησης στη χώρα μας, είχε παραδεχτεί πως «Κανείς δεν ξέρει πόσα κυκλοφορούν στην επικράτεια αυτή τη στιγμή, ούτε η ΕΥΠ το γνωρίζει». Μάλιστα, όπως έγραψε τότε η Καθημερινή, τα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη είχαν δεσμεύσει μυστικό κονδύλι ύψους 1,1 εκατ. ευρώ για την αγορά «τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, με 300.000 ευρώ στην Αστυνομία, 500.000 ευρώ στην ΕΥΠ για την αγορά συσκευών και προγραμμάτων παρακολούθησης, καθώς και άλλες 300.000 ευρώ στην ΑΔΑΕ για να αγοράσει ένα μηχάνημα αντιπαρακολούθησης, με την ΑΔΑΕ να φέρεται να αποφασίζει τελικά να μην προχωρήσει στην αγορά.