Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενό του ο πρύτανης απαντά σε τρία σημεία και πρωτίστως στο γιατί ανεστάλη η λειτουργία του ΕΚΠΑ, εξηγώντας ότι επικράτησε η πρόταση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου να κλείσει συμβολικά το ίδρυμα για μία εβδομάδα, ενώ η δική του εισήγηση ήθελε συμβολικό λουκέτο μόνο μιας ημέρας.
 
Ο Θ. Πελεγρίνης «απολογείται» και ως προς τους λόγους για τους οποίους δεν άσκησε αγωγή προκειμένου η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική. 
 
Όπως καθιστά ο ίδιος σαφές στο κείμενο, είχε επιλέξει την προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής οδού ανάμεσα στους απεργούς και στο υπουργείο, δεδομένου δε ότι ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προσέφυγε τρεις διαδοχικές φορές στη Δικαιοσύνη. 
 
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο πρύτανης υπέβαλε κατάλογο 133 ονομάτων του προσωπικού ασφαλείας που έδινε το «παρών» τις κρίσιμες ημέρες της απεργίας στις υπηρεσίες «πρώτης ανάγκης» (μεταξύ άλλων κλινικές, εργαστήρια), καταρρίπτοντας τον «μύθο» – όπως λένε – που είχε υιοθετηθεί για προσωπικό ασφαλείας 10 – 11 ατόμων.