Η μέθοδος των τριών

Τρεις όρους προκειμένου το Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως» για το νέο πακέτο δανειακής στήριξης της Ελλάδας έθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη χώρα μας.

Όπως ανέφερε κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, «παρ' όλη τη σημαντική πρόοδο η οποία επιτεύχθηκε τις τελευταίες ημέρες, δεν είχαμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία στο τραπέζι για να λάβουμε αποφάσεις».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των δανειστών, το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση επί των γνωστών επώδυνων μέτρων στην αναμενόμενη συνεδρίαση της Κυριακής, ενώ χρειάζονται και «ισχυρές πολιτικές διαβεβαιώσεις» από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου για την εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος και μετά τις εκλογές. Παράλληλα η κυβέρνηση πρέπει μέχρι την Τετάρτη, οπότε θα συνεδρίασει εκ νέου το Eurogroup για να εγκρίνει το νέο πρόγραμμα, να προσδιορίσει από πού θα εξασφαλίσει το ποσό των 325 εκατ. ευρώ για τις περικοπές που απαιτούνται.

Το μαρτύριο της σταγόνας

Δεν ήταν έκπληξη η νέα αναβολή απόφασης στο χθεσινό Eurogroup για την επόμενη Τετάρτη. 

Στην “γλώσσα” των κοινοτικών διαδικασιών, η σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών ισοδυναμεί με προηγούμενη ολοκληρωμένη “συμφωνία” για το τι ακριβώς θα αποφασισθεί. Χωρίς αυτή την συμφωνία δεν συγκαλείται. Έτσι έγινε και χθες. 

Η συμφωνία υπάρχει και έχει να κάνει όχι τόσο με την ενημέρωση για τις προθέσεις των αρχηγών των κομμάτων από τον κ. Βενιζέλο και το πακέτο της τρόικας ή ακόμα και με την περιβόητη εκκρεμότητα των 325 εκατ. ευρώ. 

Άλλωστε γι΄ αυτά είχαν ενημερωθεί οι υπουργοί και οι κυβερνήσεις τους από τον κ. Παπαδήμο ήδη ένα 24ωρο νωρίτερα. 

Η αναβολή έχει να κάνει με την διπλή πίεση προς την Βουλή αλλά και τις ηγεσίες των ελληνικών κομμάτων για την “επίτευξη όρων που θα διασφαλίζουν την πολιτική σταθερότητα και την εφαρμογή της συμφωνίας…” όπως διευκρίνισε αρμόδιος κοινοτικός παράγοντας χθες βράδυ, όταν το Capital.gr χρειάσθηκε να διερευνήσει τους λόγους της σκληρής αντιμετώπισης της Αθήνας στην EWG που είχε προηγηθεί της συνάντησης του Eurogroup. 

H “μετάφραση” των δύο όρων, της “πολιτικής σταθερότητας” και της “εφαρμογής της συμφωνίας” παρ΄ ότι σε πρώτη ανάγνωση δείχνουν να αναφέρονται σε προφανή στοιχεία, δηλαδή την σταθερότητα της κυβέρνησης και την βεβαιότητα ότι θα εφαρμόσει τα μέτρα αυτά, εν τούτοις έχουν και μία δεύτερη ανάγνωση η οποία συνδέεται με την ευρύτερη ατζέντα του Βερολίνου που φαίνεται να υποστηρίζεται από την “ομάδα των τεσσάρων” (Γερμανία/ Λουξεμβούργο/ Φιλανδία/ Ολλανδία). 

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλλες πρόκειται να ασκηθούν – αν δεν ασκούνται ήδη – πιέσεις για την διαμόρφωση των “όρων πολιτικής σταθερότητας” αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης… με δόσεις. Δηλαδή την σταδιακή απόδοση των πόρων του νέου δανείου σε συνάρτηση με την σταδιακή εφαρμογή των μέτρων. Αυτό το μαρτύριο της σταγόνας μπορεί να κρατήσει μέχρι τον Ιούνιο οπότε κατά την τρόικα θα πρέπει να έχει δρομολογηθεί το συνολικό πακέτο των μέτρων. 

Η πολιτική αυτή συνδέεται άλλωστε με τα “συμπληρωματικά” μέτρα που φέρνει το νέο διακυβερνητικό σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας που θα εισάγει θεσμούς επιτήρησης σε εθνικό επίπεδο που ελάχιστα διαφέρουν από τα μέτρα εποπτείας που πρόσφατα ακούσθηκαν – και απορρίφθηκαν – για την Ελλάδα! 

Η “τακτική” αυτή του Βερολίνου κυρίως στοχεύει στο να κρατά τον έλεγχο των πραγμάτων στην Αθήνα με τρόπο που να γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτή η ανάγκη “πολιτικής σταθερότητας” και… αποφυγής πολιτικών αναταράξεων μέσα από εκλογικές διαδικασίες που θα μπορούσαν, κατά την “ομάδα των τεσσάρων” να ανατρέψει τις συμφωνίες που δρομολογούνται τώρα… 

Στις Βρυξέλλες διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν την τακτική αυτή ως “εξαιρετικά επικίνδυνη” καθώς μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην Ελλάδα οι οποίες δύσκολα θα μπορούν να περιορισθούν από το να επηρεάσουν ολόκληρη την Ευρωζώνη

Άρχισαν οι απώλειες

Σε  ένα «αντάρτικο» συνείδησης έχουν αποδυθεί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Πριν από λίγο η Μιλένα Αποστολάκη ανακοίνωσε ότι δεν θα ψηφίσει το νέο μνημόνιο, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π. Στασινός, παραιτήθηκε. Οι εξελίξεις μετά το τελεσίγραφο του Eurogroup, απειλούν και την κυβερνητική συνοχή, καθώς ο Γ. Κουτσούκος παραιτήθηκε απο υφυπουργός Εργασίας.

Στις 6μμ συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Στις 8 το βράδυ θα συνεδριάσει η Κ.Ο. της Ν.Δ, ενώ η συνεδριαση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ μετατίθεται για αύριο το πρωί

Παραίτηση Π. Στασινού απο βουλευτής

«Η παραίτησή μου είναι μονόδρομος γιατί η ιδεοληπτικές εμμονές της Τρόικας σε σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που βαθαίνουν την ύφεση και φτωχαίνουν τον λαό, προβληματίζουν κι ανησυχούν» αναφέρει στην  επιστολή παραίτησης του ο κ. Στασινός.

Την ανάγκη να ξεκινήσει και πάλι η ανάπτυξη στην Ελλάδα επισήμανε μιλώντας πριν από λίγο στον Αθήνα 9.84, ο οικονομολόγος Σπύρος Ρεπούσης, ο οποίος εκτιμά ότι τα νέα μέτρα δεν θα αποδώσουν.

Λάθος, χαρακτήρισε τη συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ο βουλευτή του κόμματος Δημήτρης Σταμάτης, με δηλώσεις του στη ΝΕΤ.

Εν τω μεταξύ, τόσο ο Χάρης Καστανίδης, όσο και η Λούκα Κατσέλη, και οι δύο πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ με δηλώσεις του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, αναφέρουν ότι θα αποφασίσουν τι θα πράξουν μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ του Κινήματος.

Ζητούμενο και η στάση που θα κρατήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας.

Πάντως, από τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Πάνο Μπεγλίτη ήδη έχει γίνει γνωστό ότι στην ψηφοφορία της Κυριακής δεν πρόκειται να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Ανοικτό το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές της ΝΔ, άφησε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης, σε σημερινές του δηλώσεις στον ΑΝΤ-1.