Όπως είναι γνωστό δύο ελληνόκτητα πλοία τα «DELTA POSEIDON» και «PRUDENT WARRIOR» δέχθηκαν επίθεση πριν από 65 μέρες στα χωρικά ύδατα του Ιράν και καταλήφθηκαν από ένοπλους φρουρούς της ισλαμικής επανάστασης ως απάντηση και αντίποινα για την «πειρατική» ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης (καθ’ υπόδειξη των ΗΠΑ) να κατάσχει το Ιρανικό πετρέλαιο από το ρωσικό Δ/Ξ LANA ανοιχτά της Καρύστου.

Όλο αυτό το διάστημα οι 47 Ναυτεργάτες, εκ των οποίων οι 9 είναι Έλληνες, βρίσκονται κάτω από την επίβλεψη των ένοπλων φρουρών που εξακολουθούν να βρίσκονται πάνω στα πλοία… Σημειώνουμε ότι η κατάληψη των πλοίων έγινε με ρεσάλτο χρησιμοποιώντας ελικόπτερα! Μετά την δικαστική απόφαση που δικαίωνε την πλευρά των Ιρανών, είχε δρομολογηθεί η μετάγγιση του φορτίου ξανά στο δεξαμενόπλοιο LANA.

Όμως προέκυψε εμπλοκή αφού η πλοιοκτήτρια εταιρία που είχε μεταφορτωθεί το φορτίο του LANA προσέφυγε στον Άρειο Πάγο με αποτέλεσμα να παγώσει η διαδικασία της μεταφόρτωσης από το ελληνόκτητο πλοίο «ICE ENERGY» στο LANA.

Χθες βγήκε η απόφαση του Ανώτατου δικαστικού σώματος της χώρας η οποία απέρριψε την προσφυγή της Ναυτιλιακής εταιρίας κατά του ρωσικού πλοίου LANA. Σημειώνουμε ότι το πλοίο είναι στο αγκυροβόλιο του Πειραιά.

Μετά από αυτή την απόφαση, μέχρι τέλος της εβδομάδας αναμένεται να αρχίσει και να ολοκληρωθεί η μεταφόρτωση του Ιρανικού πετρελαίου στο Δ/Ξ «LANA» ώστε αυτό να πάει στο Ιράν και με τον τρόπο αυτό να τερματιστεί η κατάληψη των δύο ελληνόκτητων πλοίων αλλά και να πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση των 47 Ναυτεργατών.

Για το ιστορικό της υπόθεσης δείτε εδώ την παρέμβαση που είχε κάνει η ΠΕΝΕΝ.