«Οι νέες δομές θα βρίσκονται εκτός αστικού ιστού, προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ασφάλεια σε επωφελούμενους, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες, με μικρότερη χωρητικότητα από αυτήν που αρχικά είχε σχεδιαστεί, καθώς οι ανάγκες μας πλέον είναι πολύ λιγότερες» υποστήριξε ο Μηταράκης σήμερα, ενώ αύριο θα παραθέσει σχετική συνέντευξη Τύπου, ενόψει των εγκαινίων του κέντρου και της μετακίνηση των προσφύγων.

Σε δήλωσή τους για τη νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή στη Σάμο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που βρίσκονται στο νησί από το 2015, σχολιάζουν πως «η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση εγκαινιάζουν αύριο, Σάββατο, τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία στο νησί της Σάμου. Το νέο κέντρο –φυλακή παρουσιάζεται ως μία θετική εξέλιξη για πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ένας δυστοπικός εφιάλτης που θα συμβάλει στην απομόνωση και στον περαιτέρω επανατραυματισμό τους».

«Πόσο προκλητικό είναι το γεγονός ότι ενώ βλέπουμε τι συμβαίνει σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η ΕΕ και η Ελλάδα είναι απασχολημένες με τα εγκαίνια μιας νέας φυλακής για αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί της Σάμου. Μπορεί τα συρματοπλέγματα στο νέο κλειστό κέντρο να είναι καινούργια και γυαλιστερά, αυτό όμως δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως βελτίωση. Είναι το τέλειο παράδειγμα για το πόσο εγκληματικές είναι οι ευρωπαϊκές πολιτικές για τη μετανάστευση – κρατούν και εγκλωβίζουν ανθρώπους που ξέφυγαν από τη βία, τιμωρώντας τους επειδή θέλουν απλώς να είναι ασφαλείς» τονίζει ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σάμο, Γιώργος Καραγιάννης.

Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες, όλο και περισσότερες καταγγελίες για επαναπροωθήσεις φτάνουν από τη Σάμο, με ένα ζευγάρι προσφύγων μάλιστα να προσφέυγει στη Δικαιοσύνη, για παράνομη επαναπροώθηση, μετά από μία βίαιη «επιχείρηση» των ελληνικών αρχών, η οποία περιελάμβανε επίσης τη ληστεία αλλά και σεξουαλική παρενόχληση της γυναίκας.  «Στη Σάμο εξαφανίζονται άνθρωποι» έλεγε στο ραδιόφωνο του ΤPP στα τέλη Ιουνίου η Μαρία Κολόζη, κάτοικος του νησιού και μέλος της Πρωτοβουλίας #StopPushbacks.