Τον γύρο τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μέσων έκανε και τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, όντας πλέον ένας από τους ελάχιστους κυβερνητικούς που αναλαμβάνουν να υπερασπιστούν τις κυβερνητικές αποφάσεις. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε σήμερα επικαλούμενος τον αλγόριθμο που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να προβλέψουν την πορεία της πανδημίας και τις συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές, προκαλώντας για μία ακόμα φορά με τις αναφορές του, αλλά και με τα όσα αυτές αποκαλύπτουν.

Συγκεκριμένα, ο Αδ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, καλούμενος να απαντήσει στους προβληματισμούς των εμπόρων για το «άνοιγμα» του click away και την κατάσταση στην αγορά από τα κυβερνητικά μέτρα. Όπως ανέφερε ο ίδιος, το λιανεμπόριο δεν άνοιξε «γιατί ο σχετικός αλγόριθμος έδειξε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε 1.000 νεκρούς την ημέρα από τον Ιανουάριο και μετά», συμπληρώνοντας πως «κανένας δεν είπε εμένα δεν με νοιάζει, ας ανοίξουμε και ας έχουμε χίλιους νεκρούς την ημέρα».

Ακόμα, ο ίδιος υποστήριξε πως υπήρξαν προτάσεις όπως άνοιγμα της λιανικής με ραντεβού για ένα μόνο άτομο ή λειτουργία καταστημάτων σε διαφορετικές ημέρες, οι οποίες εξετάστηκαν και απορρίφθηκαν «όχι γιατί τα μέτρα δεν θα εφαρμόζονταν, αλλά γιατί θα αυξανόταν η κοινωνική κινητικότητα και οι πολίτες θα κόλλαγαν στους δρόμους».

Ακόμα πιο αποκαλυπτικός, αλλά και προβληματικός, ήταν ο λόγος του λίγη ώρα νωρίτερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος. Εκεί, όπου ο Αδ. Γεωργιάδης, αφού ξεκαθάρισε πως «πρέπει να σας πω ενδοκυβερνητικά ήμουνα ο πιο διαπρύσιος κήρυκας (sic) του να ανοίξει το λιανεμπόριο», ακολούθως μας ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των πολύωρων συσκέψεων με την επιτροπή, «και με τη μικρή της σύνθεση, και με τη μεγάλη».

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «μας παρουσίασαν διάφορα σενάρια που έχουν φτιάξει με βάση την κοινωνική κινητικότητα, πόσους θανάτους, πόσους διασωληνωμένους, πόσα κρούσματα θα έχουμε αναλόγως των αποφάσεων μας», συμπληρώνοντας πως «μας έδειξαν πρώτα απ’ όλα τους αλγόριθμους και τις προβλέψεις που είχαν κάνει τους προηγούμενους μήνες».

«Πρέπει να σας πω ότι οι αλγόριθμοι έπεσαν ακριβώς μέσα, δεν υπάρχει καμία εβδομάδα που να μην επιβεβαίωσε η πραγματικότητα την πρόβλεψη. Άρα ο αλγόριθμος δουλεύει» υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, την ώρα που τον Νοέμβριο οι θάνατοι που καταγράφηκαν έφτασαν τους 1.780 και τον Δεκέμβριο έχουν καταγραφεί ακόμα 1.219, από την αρχή Νοεμβρίου και έπειτα να αποτελούν το 83% των συνολικών θανάτων που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας. Προκύπτει έτσι εύλογα το ερώτημα για το τι προειδοποιήσεις είχαν απευθύνει οι επιστήμονες προς την κυβέρνηση το διάστημα προ του Νοεμβρίου, και μέχρι την στιγμή της λήψης των μέτρων από την κυβέρνηση, αλλά και οι προβλέψεις αναφορικά με την ίδια τη λήψη μέτρων «ελαφρύτερου» lockdown, καθώς και για την σημερινή χαλάρωση. Ερωτήματα που κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη δημοσιοποίησης των πρακτικών της επιτροπής.

«Σύμφωνα με τον αλγόριθμο αυτό, εάν ανοίγαμε τη λιανική πώληση και είχαμε στην Ερμού και σε άλλους μεγάλους εμπορικούς δρόμους την εικόνα τη γνωστή, με την πολυκοσμία που αυτή είναι η εορταστική εικόνα, δεν είναι κάποια άλλη, μην κοροϊδευόμαστε, δεν τα ανοίγεις για να είναι άδεια τα ανοίγεις για να γεμίσουνε, θα είχαμε από τις 20 Νοέμβρη και μετά ανεξέλεγκτη πανδημία με θανάτους που σήμερα δεν τολμάω να πω στο ραδιόφωνο τον αριθμό, αλλά υπερπολλαπλάσιο των σημερινών» σημείωσε, παρότι λίγη ώρα αργότερα τολμούσε να αναφερθεί στην τηλεόραση σε αριθμό που ξεπερνά τα 1.000 θύματα την ημέρα, αλλά από τον Ιανουάριο και έπειτα.

Αντίστοιχη δήλωση έκανε ο υπουργός και στα Παραπολιτικά, παραφράζοντας τα όσα ανέφερε στα άλλα δύο μέσα, και περιγράφοντας μία παρόμοια κατάσταση. «Μπαίνεις στην επιτροπή, σου βγάζουν οι λοιμωξιολόγοι έναν αλγόριθμό που έχουν φτιάξει, ένα χάρτη επιδημιολογικό της Ελλάδας, σου δείχνουν τις προβλέψεις αυτού του αλγορίθμου κατά τους προηγούμενους μήνες οπότε συνειδητοποιείς ότι ο αλγόριθμος έχει πέσει ανά βδομάδα πάντα μέσα άρα καταλαβαίνεις ότι ο αλγόριθμος λειτουργεί» παραδέχτηκε ο Αδ. Γεωργιάδης, αφήνοντας και πάλι σκιές στις αποφάσεις της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα, και στις προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει η επιτροπή έναντι των πιθανών απωλειών προ Νοεμβρίου.

«Σου βάζουν μετά τους πίνακες της κοινωνικής κινητικότητας που θα προκαλούσε το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου με φυσική παρουσία στα καταστήματα, και σου βάζουν πάνω σε αυτή την κοινωνική κινητικότητα τον αλγόριθμο και βγαίνεις από τις 20 Ιανουαρίου να έχεις 1.000 νεκρούς την ημέρα. Και σας ερωτώ θα δεχτείς να πάρεις πάνω σου χιλιάδες θανάτους για να ανοίξεις το λιανεμπόριο αυτή την εβδομάδα; Δεν βλέπετε τις χώρες που ανοίξαν το λιανικό τους εμπόριο σήμερα το ξανακλείνουν;» κατέληξε να αναρωτιέται.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα, επανήλθε στη δημοσιότητα και η επιστολή επιστημόνων με βαριές υπογραφές με αποδέκτες τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Βασίλη Κικίλια, τον Παναγιώτη Αρκουμανέα του ΕΟΔΥ και άλλους αρμόδιους φορείς, η οποία από τις 16 Μαρτίου καταγράφει προειδοποιήσεις και συστάσεις για διαφορετική πολιτική έναντι δεύτερου κύματος, οι οποίες όπως προκύπτει αγνοήθηκαν επιδεικτικά.

Επιστολή εννέα επιστημόνων από τον περασμένο Μάρτιο που εξηγεί το φονικό χτύπημα του δεύτερου κύματος και εκθέτει Μητσοτάκη – Κικίλια