(αναδημοσίευση από το Omniatv. Γράφουν οι Λουκάς Σταμέλλος και Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης)

Ελεύθερα αφέθηκαν σήμερα το απόγευμα τα δύο μέλη της αναρχικής συλλογικότητας Μασόβκα, που είχαν απαχθεί από αστυνομικούς από το πρωί της Παρασκευής χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες έως αργά χτες το βράδυ.

Οι αιφνιδιαστικές προσαγωγές έγιναν με συνεργασία της ΔΑΕΕΒ (της λεγόμενης και «αντιτρομοκρατικής») και της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας. Πράγμα εξαιρετικά περίεργο, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για πλημμελήματα. Όχι και τόσο περιέργο όμως, αν λάβουμε υπόψη ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες ασχολούνται επί δεκαετίες με τη «χαρτογράφηση» πολιτικών οργανώσεων και ομάδων, και την κατασκευή διώξεων με ψευδοποινικά περιβλήματα και πολιτικό περιεχόμενο.

Οι δύο συλληφθέντες ενημερώθηκαν σήμερα για τις κατηγορίες από τον εισαγγελέα, χωρίς να έχουν ακόμα και αυτή τη στιγμή στα χέρια τους τα έγγραφα της δικογραφίας. Η υπόθεση φαίνεται να έχει κατασκευαστεί ως «εγκληματική οργάνωση για πλημμελήματα» (άρ. 187 παρ. 3 ΠΚ) και αφορά καθαρά στην ποινικοποίηση συμβολικών πολιτικών παρεμβάσεων με συνθήματα κ.λ.π. που έχει πραγματοποιήσει η συλλογικότητα Μασόβκα κατά καιρούς για διάφορα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.

Κανείς από τους δύο συλληφθέντες δεν κατηγορείται, ούτε έχει ταυτοποιηθεί ως αυτουργός αλλά η σύλληψή τους εντάσσεται στη μέθοδο της «χαρτογράφησης» πολιτικών φρονημάτων και ένταξης σε πολιτική συλλογικότητα.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, όπου και ζήτησαν οι ίδιοι να δικαστούν. Πράγμα που βέβαια δεν ήταν εφικτό, καθώς δεν θα μπορούσαν να κληθούν έγκαιρα οι μάρτυρες κατηγορίας. Μεταξύ των οποίων και ο καταδικασμένος και φυλακισμένος για διεύθυνση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», Ηλίας Κασιδιάρης. Έτσι η εκδίκαση πήρε αναβολή για τις 25 Φεβρουαρίου και τα δύο μέλη της Μασόβκα αφέθηκαν ελεύθερα.

Αν και οι δύο κατηγορούμενοι δεν έχουν, ακόμα και τώρα, παραλάβει τα έγγραφα της δικογραφίας, η ΕΛ.ΑΣ. έχει ενημερώσει τα ΜΜΕ από τις πρωινές ώρες ότι στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλες πολιτικές παρεμβάσεις της συλλογικότητας Μασόβκα, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «φθορές».

Μία από αυτές τις παρεμβάσεις είναι και η τοποθέτηση ομοιώματος της Πηγάδας του Μελιγαλά, τον Ιούλιο του 2020, έξω από το κτίριο των γραφείων του παραμάγαζου της Χ.Α. που ίδρυσε ο Κασιδιάρης μετά την αποχώρησή του από το ναζιστικό μόρφωμα του Μιχαλολιάκου. Στην ένορκη κατάθεση που είχε δώσει για το γεγονός και συμπεριλαμβάνεται στα αναγνωστέα, ο Κασιδιάρης ισχυρίστηκε ότι ένιωσε «τρόμο και απειλή» εξαιτίας αυτού.

Ο διευθυντής της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης διατύπωνε ανοιχτά και δημόσια απειλές για τα μέλη της συλλογικότητας

 

Ο νομικός κορμός πάνω στον οποίο κατέστη εφικτή μια δίωξη για εγκληματική οργάνωση, ενώ οι πράξεις οι οποίες αποδίδονται στους δυο κατηγορούμενους είναι πλημμεληματικές, βασίζεται στην προτελευταία τροποποίηση του ποινικού κώδικα.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας, που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθιέρωσε και γενίκευσε την επέκταση της έννοιας της εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187) αλλά και της τρομοκρατικής οργάνωσης (187Α) στα πλημμελήματα. Συγκεκριμένα, αναφορικά με το άρθρο 187, η παράγραφος 3 που προστέθηκε, αναφέρει ρητά ότι προκύπτει δίωξη στο πλαίσιο του 187 «αν η […] ένωση έγινε για τη διάπραξη πλημμελήματος με το οποίο επιδιώκεται οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος ή η προσβολή της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας ή της ανηλικότητας». Εν αναμονή της δικογραφίας και των όποιων στοιχείων με τα οποία η εισαγγελική αρχή και η κρατική ασφάλεια επιχειρούν να στοιχειοθετήσουν το παραπάνω αδίκημα, εγείρονται τα εξής ερωτήματα:

  • Τι «οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος» ή «προσβολή της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας ή της ανηλικότητας» προκαλούν μπογιές σε πολιτικά γραφεία, τρικάκια και το ομοίωμα ενός πηγαδιού;
  • Ταυτοποιούνται στον φυσικό χώρο τέλεσης των εν λόγω πράξεων οι δυο κατηγορούμενοι; Ή η απλή ανάρτηση των δράσεων αυτών στον προσωπικό τους λογαριασμό στο facebook, συνιστά στοιχείο ενοχής για την εισαγγελική αρχή;
  • Αν η κρατική ασφάλεια είναι σήμερα βέβαιη ότι οι δύο διωκόμενοι είναι όχι απλά ύποπτοι αλλά υπεύθυνοι για «αδικήματα» που «διαπράχθηκαν» το 2020, γιατί δεν είχαν κληθεί να απολογηθούν τότε; Προέκυψε κάποιο νέο στοιχείο που τους ταυτοποιεί; Ή μήπως η κρατική ασφάλεια «συλλέγει υποθέσεις» για να αποδώσει κατηγορίες σε δύο πολίτες που επιλέγουν να δηλώνουν δημόσια την πολιτική οργάνωση στην οποία ανήκουν;