Η Διεθνής Αμνησττία ανακοίνωσε ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Ρωσία, έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις αδιακρίτως εναντίον αμάχων και σε αυτές φέρεται να περιλαμβάνονται επιθέσεις με βόμβες διασποράς και αυτοσχέδιες βόμβες-βαρέλια που χρησιμοποιήθηκαν σε μια επίθεση κατά των τζιχαντιστών νότια της Ράκα.


Πυρά από όλες τις πλευρές

 
«Οι πολίτες είναι…εγκλωβισμένοι στην πόλη, δέχονται πυρά από όλες τις πλευρές», αναφέρει χαρακτηριστικά σε έκθεσή της.
 
Η έκθεση αναφέρει ότι οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που περιλαμβάνουν αραβικές και κουρδικές πολιτοφυλακές, θα πρέπει να φροντίζουν ώστε να μην πλήττουν αμάχους καθώς μάχονται για τον έλεγχο των κεντρικών συνοικιών της πόλης.
 
«Είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση να λαμβάνουν όλες τις δυνατές προφυλάξεις ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο για τους αμάχους και μεταξύ άλλων να σταματήσουν τη χρήση εκρηκτικών όπλων με επιπτώσεις σε μεγάλο εύρος κατοικημένων περιοχών και να συμμορφώνονται με την απαγόρευση για δυσανάλογες και χωρίς διάκριση επιθέσεις».
 
Το «Ισλαμικό Κράτος», το οποίο κατέλαβε την Ράκα και τα περίχωρά της το 2014, χρησιμοποιεί τους κατοίκους που βρίσκονται στην πόλη αυτή της βόρειας Συρίας ως ανθρώπινες ασπίδες και στοχεύει εναντίον όσων επιχειρούν να διαφύγουν με ελεύθερους σκοπευτές και νάρκες, καταγγέλλει η Αμνηστία.
 
«Το ISIS δεν μας άφηνε να φύγουμε. Δεν είχαμε τρόφιμα, δεν είχαμε ηλεκτρικό ρεύμα», λέει στην οργάνωση ένας πρώην κάτοικος της Ράκα, ένας από τους 98 εκτοπισμένους της βόρειας Συρίας που μίλησαν στην οργάνωση.