Για 118 πυρκαγιές στις οποίες χρειάστηκε να επέμβουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε ολόκληρη τη χώρα έκανε λόγο κατά την έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πύρινων μετώπων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, από το Συντονιστικό Κέντρο Πυροσβεστικής, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις πυρκαγιές που μαίνονται στην Βόρεια Εύβοια, την Ηλεία και τη Μεσσηνία.

Σε ό,τι αφορα στην φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Μυρτιά στη Βόρεια Εύβοια, ο Ν. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι μέσω του 112 εστάλησαν συνολικά 5 sms, εκ των οποίων τα 3 την Τετάρτη για την εκκένωση των οικισμών που κρίθηκε πως βρίσκονταν σε κίνδυνο.  Όπως είπε, επιχείρησαν 165 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 58 οχήματα και από αέρος επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Επιπλέον, ανέφερε πως ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Δευκαλίων και πως ο στρατός παρέχει πεζοπόρα τμήματα, ενώ συνεπικουρούν εθελοντές και δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δήλωσε επίσης πως στις 4 το μεσημέρι το λιμενικό επιχείρησε επιχείρηση απεγκλωβισμού στις Ροβιές με πέντε πλωτά μέσα.

«Τις μεσημεριανές ώρες εκδηλώθηκαν  σχεδόν ταυτόχρονα 7 πυρκαγιές στην Ηλεία, εκ των οποίων οι 4 στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας» ανακοίνωσε στη συνέχεια, παραθέτοντας τις ώρες έναρξής τους. «Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει μέτωπο ενός χιλιομέτρου» επεσήμανε, σημειώνοντας ότι καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για τον περιορισμό του μετώπου στο Πελόπιο, ενώ σημείωσε πως η πορεία της πυρκαγιάς υπέδειξε επιπρόσθετο κίνδυνο, και για τον λόγο αυτό εστάλη σειρά μηνυμάτων για την εκκένωση αρκετών οικισμών. Ειδική μνεία έκανε και πάλι στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όσο και στην Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, που βρίσκονται στην περιοχή, όπου επιχειρούν 160 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 50 οχήματα, η ομάδα drone του Πυροσβεστικού, το Beriev 200, 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη, ενώ όπως δήλωσε συνδρομή παρέχουν οι ομάδες της ΕΛΑΣ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της φωτιάς στην περιοχή Βλαχόπουλο Μεσσηνίας, ο Ν. Χαρδαλιάς ανέφερε πως αναπτύχθηκε σε δύο μέτωπα, ενώ αργά το μεσημέρι εκδηλώθηκε νέα αγροτοδασική πυρκαγιά στην περιοχή Μέλπια του Μελιγαλά Μεσσηνίας, η οποία εξελίσσεται στον ορεινό όγκο ανάμεσα στα χωριά Κάτω Μέλπια και Βράχος, κοντά στους οικισμούς. Επιπλέον ανακοίνωσε πως το μεσημέρι εκδηλώθηκε νέα δασική πυρκαγιά στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, η οποία έχει ήδη περιοριστεί., ενώ ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, ενώ εκδηλώθηκαν αναμενόμενες αναζωπυρώσεις, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Αναφέρθηκε και πάλι στην βοήθεια που απέστειλε η Κύπρος και η Σουηδία μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ενώ έκανε λόγο για «εκκενώσεις των οικισμών με όρους απόλυτης ασφάλειας».

«Δίνουμε και σήμερα μια τιτάνια μάχη σε πολλαπλά μέτωπα. Σύμμαχός μας έχει αποδειχθεί το 112, ώστε οι εκκενώσεις των οικισμών να πραγματοποιούνται με όρους απόλυτης ασφάλειας» δήλωσε, ενώ στη συνέχεια ισχυρίστηκε πως «ένας μεγάλος ακόμη σύμμαχος απεδείχθηκαν τα έργα πρόληψης, το πρόγραμμα Δρυάδες, που υλοποιήθηκαν υπό την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας, όπως οι καθαρισμοί που έγιναν στην Αττική και διευκόλυναν τη διέλευση των πεζοπόρων κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Στην Αρχαία Ολυμπία, φέτος έγινε εκτεταμένη συντήρηση του οδικού δικτύου, γεγονός που διευκολύνει τη δράση των δυνάμεων που επιχειρούν στην πυρκαγιά»

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Οι  επόμενες ημέρες, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πιο δύσκολες», τόνισε, για να καταλήξει και πάλι πως «αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής» καλώντας τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών και απευθύνοντας εκκληση για την αποφυγή κάθε δραστηριότητας που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.