Την έγκριση από τις Βρυξέλλες έλαβε και επισήμως το ελληνικό αλλά και άλλα 11 σχέδια ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, την έγκριση έδωσε το Ecofin ανοίγοντας τον δρόμο για την πρώτη εκταμίευση των επιδοτήσεων και των δανείων του Ταμείου.

Η πρώτη εκταμίευση αφορά προχρηματοδότηση 13% των συνολικών πόρων που αναλογούν σε κάθε χώρα (πριν ξεκινήσει η διαδικασία των εκταμιεύσεων ανά εξάμηνο βάσει της επίτευξης οροσήμων και στόχων). Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό μεταφράζεται σε 4 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ωστόσο ότι υπάρχει αυστηρός έλεγχος των κριτηρίων και «ορόσημα» που θα πρέπει να επιτευχθούν από την Ελλάδα ανά εξάμηνο για την εκταμίευση. Τα 4 δισ. «σπάνε» σε 1,7 δισ. δανεισμό και 2,3 δισ. επιχορήγηση.

Για «ιστορική ημέρα» έκανε λόγο (σε tweet του στα αγγλικά) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην έγκριση του ελληνικού σχεδίου. O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για «μια σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» και «το επιστέγασμα της σκληρής, πολύμηνης και συστηματικής δουλειάς». Ο Χ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι τα 4 δισ. ευρώ της προχρηματοδότησης αναμένεται να εκταμιευθούν «έως το τέλος Ιουλίου», ενώ έως το τέλος του έτους η χρηματοδότηση από το RRF προβλέπεται να φτάσει τα 7,5 δισ. ευρώ. Aπό την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, που είχε την πολιτική εποπτεία του σχεδίου, υπενθύμισε ότι ήταν το δεύτερο σχέδιο που κατατέθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια για την πληρότητα και την αρτιότητά του, τόσο από ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και από διεθνείς επενδυτικούς και οικονομικούς οργανισμούς και φορείς».

Όπως μεταφέρει κυβερνητική πηγή στην «Καθημερινή», σχετικά με τις αναφορές σε τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής στο ελληνικό σχέδιο, εκείνες αφορούν «κάποια τμήματα που υπάρχουν ήδη στο σχέδιό μας, τα οποία μπήκαν τώρα και στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης (Implementing Decision). Τα σημεία αυτά αναφέρονται στις πρόνοιες που έχει το ελληνικό σχέδιο ώστε να χρηματοδοτούνται μόνο ποιοτικά επενδυτικά σχέδια και όχι επενδυτικά σχέδια υπερβολικού ρίσκου».

Την ίδια ώρα, η «Εφ.Συν», υπενθυμίζει τις ενστάσεις που είχαν εκφραστεί για το ελληνικό πρόγραμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς οι εκπρόσωποι των χωρών είχαν ανησυχήσει σχετικά με τις επιλογές των εταιρειών από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο ενός ισάξιου ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα, το μέσο αναφέρει: «Η ανησυχία έγκειται στο ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε μεγάλες εταιρείες, οι οποίες ούτως ή άλλως θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες και όχι σε τομείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οποίες κινδυνεύουν να μην επιλεγούν από τις τράπεζες».