Στην υγειονομική μάχη κατά του κορονοϊού και το εμβόλιο της Moderna σε ό,τι αφορά την ΕΕ, αφού έπειτα από την αρχική του έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), η Κομισιόν το ενέκρινε σε δεύτερο βαθμό, κάνοντας δυνατή τη παράδοση των 160 εκατομμυρίων δόσεων που ήδη έχουν εξασφαλιστεί και αναμένεται να παραδοθούν την επόμενη εβδομάδα.

Ανοίγει ο δρόμος για τη κυκλοφορία του εμβολίου της Moderna στην ΕΕ

Όπως είχε δηλώσει ο εκτελεστικός διευθυντής του EMA, Έμερ Κουκ, «αυτό το εμβόλιο μας παρέχει άλλο ένα εργαλείο για να ξεπεράσουμε την τρέχουσα κρίση. Αποτελεί μια απόδειξη για τις προσπάθειες και τη δέσμευση όλων των εμπλεκομένων (το γεγονός) ότι έχουμε αυτή τη δεύτερη θετική πρόταση εμβολίου λίγο πριν από ένα χρόνο από τότε που η πανδημία κηρύχθηκε από την ΠΟΥ».

Σύμφωνα με το Politico, σε κλινική δοκιμή με τη συμμετοχή περίπου 28.000 ατόμων, το εμβόλιο mRNA δύο δόσεων της Moderna είχε επιτυχία ανοσοαπόκρισης σε βαθμό 94,1% και σχεδόν 91% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη σοβαρών επιπτώσεων από την Covid-19.
Έπειτα από την έγκριση που χορήγησε η Κομισιόν, η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη, έγραψε ότι «πρέπει να αρχίσουν τώρα ταχείς εμβολιασμοί. Στο μεταξύ η υπομονή, η επαγρύπνηση και η αυτοπειθαρχία είναι ζωτικής σημασίας για να προστατέψουμε» ο ένας τον άλλο σημείωσε.

Η έγκριση του εμβολίου θεωρείται διπλή σημαντική καθώς τη συγκεκριμένη περίοδο παρατηρείται μια «τρύπα» στην εφοδιαστική κάλυψη της ΕΕ με το εμβόλιο της Pfizer, αφού η Ένωση δεν είχε προβεί σε μια μεγαλύτερη παραγγελία, καθώς ήλπιζε περισσότερα εμβόλιο να έχουν εγκριθεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη θέσει σε κυκλοφορία από δύο εμβόλια, παρέχοντας κάλυψη σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια και 1 εκατομμύριο άτομα, αντίστοιχα. Παράλληλα, η Ρωσία έχει εμβολιάσει 1 εκατομμύριο πληθυσμού και το Ισραήλ, έχει καλύψει περισσότερο από το 12% του πληθυσμού του.

Ωστόσο παρά τη συμβολή του εμβολίου της Moderna στην ανοσοποίηση του πληθυσμού ενάντια στην Covid-19, οι αργοί εμβολιασμοί στην ΕΕ, αποτελούν ένα ζήτημα το οποίο δεν φαίνεται να επιλύεται σύντομα. Ο διαμοιρασμός των εμβολίων στις χώρες, αποτελεί χρονοβόρα διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα οι παραγωγοί, προσπαθούν να καλύψουν τη ζήτηση και οι χώρες να εμβολιάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού τους.

Επίσης παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο της Moderna δεν χρειάζεται να αποθηκευτεί σε ξηρό πάγο, κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει την διάθεση (πρέπει να διατηρείται στους -20 βαθμούς Κελσίου και μπορεί να φυλάσσεται σε κανονικό ψυγείο για 30 ημέρες.), η εταιρεία έχει περιορισμένη παραγωγική ικανότητα στην Ευρώπη για την ώρα.

Συγκεκριμένα η εταιρεία θα μπορεί να παρέχει 10 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του πρώτου τετραμήνου του 2021, 35 έως το τέλος του δεύτερου και 35 έως το τέλος του τρίτου τετραμήνου του έτους. Σημειώνεται επίσης ότι 80 εκατομμύρια δόσεις που είχε εξασφαλίσει η ΕΕ τον Δεκέμβριο, θα παραδοθούν επίσης εντός του 2021, ωστόσο το πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί αυτό παραμένει θολό.

Ιδιαίτερα σημαντικό να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι πολλές από τις χώρες της ΕΕ θα λάβουν πολύ μικρό αριθμό δόσεων καθώς το εμβόλιο είναι πολύ ακριβό. Έτσι σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, η χώρα θα λάβει 50 εκατομμύρια από τις 160 εκατομμύρια δόσεις που εξασφάλισε η ΕΕ επειδή ορισμένες χώρες δεν χρησιμοποίησαν την πλήρη κατανομή τους επειδή το εμβόλιο είναι πολύ ακριβό. Έτσι σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, η χώρα θα λάβει 50 από τις 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, ποσοστό δηλαδή κοντά στο ⅓ επι του συνόλου της προμήθειας. Το κόστος του εμβολίου της Moderna ανά δόση ανέρχεται σε 18 δολάρια, ενώ των Pfizer/BioNTech σε 12 και της CureVac σε 10.