Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το παράνομο μνημόνιο συνεννόησης που συνυπέγραψαν στις 27 Νοεμβρίου η τουρκική κυβέρνηση με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο έλαβε την έγκριση της τουρκικής Βουλής.
Σγμειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση έχει στα χέρια της η συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την αυτοαποκαλούμενη κυβέρνηση της Λιβύης, που προβλέπει την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ανάμεσα στις δύο χώρες, κόντρα σε όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως αυτό δεν έγινε από την πλευρά της Λιβύης.
«Το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Είχε προηγηθεί το «τελεσίγραφο» του ελληνικού ΥΠΕΞ στον Λίβυο πρέσβη, το οποίο έληγε σήμερα και με το οποίο καλούνταν να γνωστοποιήσει στην ελληνική κυβέρνηση το περιεχόμενο του μνημονίου ανάμεσα στις δύο χώρες, προκειμένου να μην απελαθεί. Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, διέψευσε το πρωί της Πέμπτης πως η τουρκική πλευρά έδωσε λεπτομέρειες για τη συμφωνία κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, αν και ζητήθηκε από τον Κ. Μητσοτάκη να υπάρξει ενημέρωση για το περιεχόμενό της.
Όπως ανέφερε νωρίτερα το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, δήλωσε ότι «η συμφωνία με την Λιβύη για τη Μεσόγειο θα εγκριθεί σήμερα από την Εθνοσυνέλευση», προσθέτοντας ότι «με τη συμφωνία κερδισμένη στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι η ειρήνη».
Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ερντογάν, προκειμένου να συζητήσουν για την κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός δήλωσε στον πρόεδρο της Τουρκίας πως πρόκειται για συμφωνία νομικά άκυρη, που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά.
Ακόμα, το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης έχει δεχθεί τα πυρά της ΕΕ και των ΗΠΑ, που το χαρακτηρίζουν παράνομη και προκλητική.