Το διοικητικό συμβούλιο του ESM ενέκρινε την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
 
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αισθάνεται ικανοποιημένος λόγω της «συνεχιζόμενης δέσμευσης της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών».
 
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, η μείωση του ποσού των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου προς ιδιώτες τους τελευταίους μήνες, καταδεικνύει πως η Ελλάδα υπερέβη τον στόχο που είχε τεθεί στο πρόγραμμα, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.
 
«Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος ESM να ολοκληρωθεί εγκαίρως», τόνισε.

Συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης που εγκρίθηκε σήμερα, η Ελλάδα έχει λάβει από τον ESM βοήθεια ύψους 40,2 δισ. ευρώ, από τα 86 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο τρέχον πρόγραμμα και 182 δισ. συνολικά από τον ESM και τον EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). Όπως επισημαίνει ο ESM στην ανακοίνωσή του, «το τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018».

 

Πρώτα η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων και μετά οι συντάξεις 

 
Όπως είχε αναφέρει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, για τις συντάξεις που εκκρεμούν τόνισε ότι η αποδέσμευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ προϋποθέτει την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης.
 
Για τα χρέη προς τα Ταμεία ανέφερε ότι η ρύθμιση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και θα είναι έτοιμη εντός του Νοεμβρίου και θα προβλέπει αποπληρωμή της οφειλής που δημιουργήθηκε έως το τέλος του 2016 σε έως και 120 δόσεις με «κούρεμα» προσαυξήσεων.