Την κύρωση της ΠΝΠ ενέκριναν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ, ενώ επιφυλάξεις διατήρησαν ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή.

«Κανείς δεν μπορεί να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Ή έρχεται εδώ και λέει «ναι» ή είναι με αυτούς που θέλουν να κλείσει η εταιρεία», απάντησε η Φ. Γεννηματά.

Η ΠΝΠ αφορά, σύμφωνα με την Αναπληρωτή υπουργό, την εκταμίευση 12 εκατ. ευρώ για τις συμβασεις των ΕΑΣ με τον ελληνικό στρατό, με το καθαρό πόσο που θα φτάσει στην «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε.» να αγγίζει τα 5,5 εκατ. ευρώ. Το 70% των χρημάτων θα περάσει στους εργαζόμενους, δήλωσε η Φ. Γεννηματά.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Χατζηλάμπρου, δήλωσε πως με τη στάση τους οι βουλευτές του κόμματος στηρίζουν την κυβέρνηση στη διαπραγματεύση, αφήνοντας ωστόσο αιχμές για τους χειρισμούς του Γ. Στουρνάρα. Για «ατυχείς χειρισμούς»
της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Γ. Βαρεμένος.

«Την πρότασή μας την στηρίζουμε με σιγουριά και βεβαιότητα. Θέλουμε να αναδιαρθρωθούν τα ΕΑΣ, να μην πληρώνει ο Έλληνας πολίτης, να είναι βιώσιμα, να κλείσει ο φάκελος με την κρατική ενίσχυση με το μικρότερο δυνατό πρόστιμο και να συνεχίσουμε την πορεία τους», τόνισε, μεταξύ άλλων, η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Σημείωσε ακόμη πως δεν θα συζητηθεί καμιά άλλη πρόταση για το μέλλον της ΕΑΣ. Η πρόταση που έχει ήδη καταθέσει «είναι η μοναδική λύση που μπορεί να συζητήσει η κυβέρνηση», ενώ δήλωσε πως «δεν υπάρχει άλλη πρόταση να συζητήσουμε».

Αναφορικά με τη «μεσοπρόθεσμη» λύση, όπως την χαρακτήρισε η ίδια, της ΠΝΠ, η Φ. Γεννηματά επσήμανε πως «αν δεν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, αν δεν κλείσει ο έλεγχος για το 1 δις της κρατικής ενίσχυσης, οποιαδήποτε ενίσχυση από το δημόσιο μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνους δρόμους. Επομένως ο μόνος τρόπος ήταν να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα μεσοπρόθεσμα, αφού ούτως ή άλλως επιδιώκουμε να λύσουμε το πρόβλημα συνολικά»

(Πληροφορίες:  Ναυτεμπορική)