συνέντευξη στους Κωνσταντίνο Πουλή και Θάνο Καμήλαλη

«Eίχαμε μαζευτεί νωρίτερα στην πλατεία, από τις 18:00 για να ετοιμάσουμε την εκδήλωσή μας. Μία εκδήλωση αντιφασιστική – αντιρατσιστική, προπαρασκευή του μεγάλου συλλαλητηρίου στο οποίο καλούμε το Σάββατο, στις 15:00 στην Ομόνοια. Καθώς ετοιμάζαμε την εκδήλωση, μία ομάδα φασιστών, με το γνωστό παρουσιαστικό, μαυροντυμένοι, ξυρισμένα κεφάλια, κράνη κλπ, παρατάχθηκαν μπροστά από το πάνελ και ανοίξανε μία σημαία με ένα φασιστικό σύμβολο. Αμέσως μετά αρχίσανε να κυνηγάνε συντρόφους και συντρόφισσες, να χτυπάνε δύο πολύ άγρια, να σπάνε τον εξοπλισμό… Είχανε βάλει κάτω τους δύο συντρόφους και τους κλωτσάγανε με μανία, προκαλώντας τους χτυπήματα στην πλάτη, στο κεφάλι… Χτυπήματα που δείχνουν ότι ήθελαν να κάνουνε κακό, να τους προκαλέσουν σοβαρή ζημιά» ανέφερε αρχικά η Αφροδίτη Φράγκου, δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Εργατική Αλληλεγγύη» και δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του TPP

«Εγώ τραυματίστηκα γιατί προσπάθησα να μπω ανάμεσα, όταν είδα να κλωτσάνε τον έναν σύντροφο, προσπάθησα να μπω ανάμεσα για να τον προστατεύσω. Και κάποιος από τους επιτιθέμενους μου πέταξε ένα γεμάτο κουτάκι πορτοκαλάδα, που με χτύπησε στο μέτωπο. Θα μπορούσε να με είχε βρει στα γυαλιά π.χ., να μου προκαλέσει μεγαλύτερο πρόβλημα» πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε επίσης στον οργανωμένο και καταδρομικού τύπου χαρακτήρα της επίθεσης, βγαλμένο από τις σκοτεινές εποχές των ταγμάτων εφόδου των νεοναζί:

«Ήταν μία επίθεση σαν αυτές που μάθαμε μέσα από τη δίκη της Χ.Α. Ξεκινάει μία συγκεκριμένη στιγμή, μετά από παράγγελμα, τελειώνει μία συγκεκριμένη στιγμή μετά από παράγγελμα. Αυτό ακούγεται και στα βίντεο μάλιστα, που λέει ένας «Τέλος». Αυτός είναι εμφανέστατα ο επικεφαλής της επίθεσης, που συνελήφθη, συμμετέχει και στο ξύλο, δίνει τα παραγγέλματα και όταν φεύγουνε, είναι αυτός που χαιρέτισε ναζιστικά. Ήταν και κάποιοι που δεν είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, αν τους δούμε μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε. Υπήρχαν 3-4 άτομα που δεν φορούσαν μάσκες».

Οι δικηγόροι των μελών της ΚΕΕΡΦΑ, Θανάσης Καμπαγιάννης και Δήμητρα Λιναρδάκη, σε κοινή τους δήλωση αναφέρθηκαν εκτενώς στο γεγονός ότι η επίθεση στο Νέο Ηράκλειο, «είχε όλα τα χαρακτηριστικά (modus operandi) των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής». Τα χαρακτηριστικά αυτά, σύμφωνα με τους δικηγόρους, είναι «καταδρομική επίθεση πολλών ατόμων (ανδρών νεαρής ηλικίας), πλήγματα κατά της σωματικής ακεραιότητας που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, φθορές ξένης ιδιοκτησίας και αφαίρεση αντικειμένων των παθόντων, ύπαρξη επικεφαλής, λήξη της επίθεσης με παράγγελμα («τέλος») από τον επικεφαλής και οργανωμένη αποχώρηση. Το γεγονός ότι ο συλληφθείς σήμερα επικεφαλής της επίθεσης υπήρξε μέλος της Χρυσής Αυγής σημαίνει ότι η τεχνογνωσία της εγκληματικής οργάνωσης εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από ασύλληπτα μέλη και πρώην μέλη της».

«Αντιμετώπιση της συγκεκριμένης επίθεσης ως ενός «τυχαίου» και «μεμονωμένου» περιστατικού πλημμεληματικής φύσης θα αποτελέσει συγκάλυψη της οργανωμένης φασιστικής δράσης που κλιμακώνεται αυτές τις ημέρες (βλ. επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη), καθόλου τυχαία στον έναν χρόνο από την έκδοση της ιστορικής απόφασης του Εφετείου στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Την προηγούμενη φορά που οι αρχές επέδειξαν παθητική στάση απέναντι στην εγκληματική δυναμική φασιστικών οργανώσεων, θρηνήσαμε νεκρούς. Η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στις διωκτικές αρχές. Ανήκει και στην κυβέρνηση που θα είναι υπεύθυνη αν συνεχίσει να πορεύεται με την επικίνδυνη “θεωρία των δύο άκρων” αντί να στείλει μήνυμα μηδενικής ανοχής στη φασιστική βία» καταλήγουν στην κοινή τους δήλωση οι δύο δικηγόροι.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Δευτέρας, η αστυνομία, μετά τις φωτογραφίες και το ονοματεπώνυμο του επικεφαλής που προσκόμισαν τα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ, συνέλαβε τον 30χρονο Μάριο Παπαδιονυσίου, μέλος της φασιστικής οργάνωσης «ProPatria», δηλωμένο νεοναζί με τατουάζ τη σβάστικα στον ώμο. Η Propatria έχει κατηγορηθεί και τον περασμένο Ιούνιο για δολοφονική επιθέση 15 φασιστών κατά νεαρής φοιτήτριας, μέλους του ΚΚΕ στο Ν. Ηράκλειο, ενώ κατά τα πρόσφατα επεισόδια στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης η σελίδα της -προσκείμενης στην Propatria- Εθνικιστικής Νεολαίας Πέλλας προχώρησε σε κάλεσμα στους ομοϊδεάτες της να πάρουν τα όπλα. Από την ιστοσελίδα της οργάνωσης προκύπτουν τακτικές επαφές της Propatria με την εθνικοσοσιαλιστική ιστοσελίδα «Μαύρος Κρίνος», την πολωνική νεοναζιστική ογάνωση Szturm ,την ισπανική Deporte Patriota κα.  Η ίδια οργάνωση δατηρεί δικό της κλαμπ πυγμαχίας με την ονομασία «Κρυπτεία».

«Αυτά τα άτομα σίγουρα θα είναι γνωστά στο Ν.Ηράκλειο, γιατί εκεί είχαμε τη μάχη του κλεισίματος των γραφείων της Χ.Α. στην οδό Ηρακλείου» υποστήριξε η Αφροδίτη Φράγκου και συνέχισε εξηγώντας πως «αυτή είναι μία μάχη που το αντιφασιστικό κίνημα την ξέρει, την έχει δώσει. Στον Βόρειο Τομέα είχε γίνει 3 φορές αυτό, ανοίξανε στην οδό Ηρακλείου, μετά από πολλές μαζικές κινητοποιήσεις κλείσανε το 2013, μετά ανοίξανε στο Μαρούσι, τα αντανακλαστικά ήταν άμεσα και έτσι κλείσανε τα γραφεία, ενώ το ίδιο έγινε και μετά όταν ξαναπροσπάθησαν να ανοίξουν γραφεία στο Μαρούσι. Τελικά το 2018 κλείσανε οριστικά τα γραφεία στον Βόρειο Τομέα, δηλαδή πολύ πριν ολοκληρωθεί η Δίκη».

Αναλύοντας το πολιτικό σκηνικό που ευνοεί την επανεμφάνιση του φασισμού στους δρόμους, η δημοσιογράφος της «Εργατικής Αλληλεγγύης» σημείωσε πως «υπάρχει μία προσπάθεια να επανέλθουν, αυτό το βλέπουμε όλες και όλοι. Αυτό πατάει όμως και σε συγκεκριμένα πράγματα σε σχέση με το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα. Δηλαδή στην πολιτική της ΝΔ. Όλα τα μέτρα εναντίον των προσφύγων για παράδειγμα, έχουν σαν αποτέλεσμα να στρώνεται ο δρόμος στους φασίστες. Αλλά και τα υπόλοιπα ζητήματα που ανοίγει, όπως οι αμβλώσεις, με τις ψήφους των ευρωβουλευτών της, η καταστολή, οι υπουργοποιήσεις μεταφασιστών»

Κατέληξε λέγοντας ότι «το ότι σηκώνουνε ξανά κεφάλι, δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε την εμπειρία την περσινή, της καταδίκης της Χ.Α. Και ξέρουμε πώς παλεύονται αυτά τα πράγματα, παλεύονται μαζικά στον δρόμο και μέσα στα δικαστήρια αλλά και έξω, στις οργανώσεις και στους φοιτητικούς συλλόγους. Η επέτειος της καταδίκης είναι η αφορμή, προφανώς θα προσπαθήσουν να το ξαναστήσουν, να ξαναδημιουργήσουν αυτό το καθεστώς τρόμου. Αλλά έχουμε την εμπειρία στο αντιφασιστικό και έχουμε και μία σειρά από άλλες μάχες οι οποίες είναι εν εξελίξει και οι οποίες τροφοδοτούν η μία την άλλη. Και τη μάχη ενάντια στην καταστολή και τη μάχη του εργατικού κινήματος, τα εκπαιδευτικά… Άρα υπάρχει η δύναμη για να τους σταματήσουμε».