Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm», ο Α. Γεωργιάδης δήλωσε πως τον Μάρτιο θα ανοίξει το λιανεμπόριο, επιβεβαιώνοντας τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Ανέφερε ότι δεν δεσμεύεται για το ότι η ημερομηνία του ανοίγματος των καταστημάτων θα είναι στις 22 Μαρτίου, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως το λιανεμπόριο θα ανοίξει εντός του Μαρτίου, λόγω του «τείχους προστασίας που μεγαλώνει» από τους εμβολιασμούς.

«Εγώ δεν έχω δεσμευτεί σε ημερομηνία. Το 22 Μαρτίου το λέμε ως έναν σχεδιασμό υπό την αίρεση πάντα της πανδημίας. Και ο υπουργός Οικονομικών ως σενάριο το είπε, πάντα ότι λέμε είναι υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας. Όμως για να το λέμε ολόκληρο, λόγω της παρουσίας του εμβολίου και των δεκάδων χιλιάδων καθημερινών πια εμβολιασμών, που αναμένονται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες τώρα που το εμβόλιο της AstraZeneca επιτρέπεται και στους άνω των 65. Σε 10 με 15 ημέρες που μεσολαβούν θα έχουμε σχεδόν μισό εκατομμύριο παραπάνω εμβολιασμένους.

Ο Σταϊκούρας προανήγγειλε λειτουργία της οικονομίας «με μια κανονικότητα» από τις 22 Μαρτίου

Άρα το τείχος προστασίας μεγαλώνει. Είναι ένα πράγμα τα κρούσματα, άλλο πράγμα οι καταλήψεις ΜΕΘ και κρεβατιών νοσοκομείων και οι θάνατοι. Μπορεί και να τα καταφέρουμε στις 22 Μαρτίου υπό την αίρεση που σας είπα. Όταν έχεις φτιάξει ένα τείχος προστασίας στους ευάλωτους, αυτό αρχίζει να φαίνεται και στο ΕΣΥ. Μέσα στον Μάρτιο νομίζω θα έχουμε ανοίξει την αγορά. Ο Μάρτιος θα είναι ο μήνας που θα ανοίξει η αγορά».

Ειδικοί προειδοποιούν για κορύφωση της πανδημίας μέσα στον Μάρτιο

Παρά τις διαβεβαιώσεις των υπουργών της κυβέρνησης για άνοιγμα της αγοράς μέσα στον Μάρτιο, ειδικοί προειδοποιούν πως μέσα στον μήνα θα έχουμε κορύφωση της πανδημίας. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, δήλωσε το πρωί της Τρίτης πως η κορύφωση της πανδημίας θα έρθει γύρω στις 20 Μαρτίου, προσθέτοντας πως θα υπάρξουν μέρες που τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τις 3.100. Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 3.215 κρούσματα.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δήλωσε στον ΣΚΑΙ πως μέσα στον Μάρτιο θα κορυφωθεί η πανδημία, αλλά και οι ανάγκες σε ΜΕΘ. «Περιμένουμε ότι η κορύφωση των αναγκών σε κλίνες ΜΕΘ θα είναι γύρω στις 24-26 Μαρτίου, η οποία προφανώς θα οφείλεται στα μεταλλαγμένα στελέχη», ανέφερε χαρακτηριστικά.