Σε συνέντευξη του στην ελβετική εφημερίδα Solothurner Zeitung, ο Βρετανός Ντέιβιντ Νάμπαρο, ειδικός για τον Covid-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος είχε διεκδικήσει τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ το 2017, επέρριψε τις ευθύνες για την κρισιμότητα του δεύτερου κύματος κορονοϊού στις ελλιπείς ενέργειες πρόληψης των κυβερνήσεων.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Reuters, ο γιατρός τόνισε πως οι κυβερνήσεις «έχασαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αφού έθεσαν υπό έλεγχο το πρώτο κύμα» προειδοποιώντας πως «αν δε δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές, θα έχουμε ένα τρίτο κύμα στις αρχές του ερχόμενου έτους».
Ο Νάμπαρο ξεχώρισε την κίνηση των ελβετικών αρχών να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα επιτρέποντας το σκι με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα τελεφερίκ τονίζοντας πως «η Ελβετία μπορεί να φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο ασθενειών και θανάτων». Σημειώνεται πως άλλες χώρες στις Άλπεις, όπως η Αυστρία, έχουν ήδη «σφραγίσει» τα χιονοδρομικά κέντρα. «Όταν τα ποσοστά των λοιμώξεων μειωθούν, θα μπορούμε να είμαστε όσο ελεύθεροι θέλουμε, όμως τώρα, πρέπει να είναι ανοιχτά τα χιονοδρομικά κέντρα; Υπό ποιες συνθήκες;» υπογράμμισε εκφράζοντας την ανησυχία του για την πορεία των μολύνσεων ανάμεσα στους αθλούμενους.
Τέλος, σε αντίθεση με την αντίδραση της Ευρώπης, την οποία χαρακτήρισε ως «ελλιπή» υποστηρίζοντας πως «πρέπει να περιμένει μέχρι ο αριθμός των κρουσμάτων να είναι και να παραμένει χαμηλός» ο Νάμπαρο εκθείασε την αντίδραση ασιατικών χωρών όπως η Νότια Κορέα με τον ιδιαίτερα πλέον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού. «Οι άνθρωποι έχουν δεσμευτεί πλήρως, υιοθετούν συμπεριφορές που δυσκολεύουν τον ιό. Κρατούν τις αποστάσεις τους, φορούν μάσκες, απομονώνονται όταν είναι άρρωστοι, πλένουν τα χέρια και τις επιφάνειες. Προστατεύουν τις πιο ευάλωτες ομάδες» σημείωσε τονίζοντας πως η Ασία δεν προχώρησε πρόωρα στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.