Ο Μπεν Έμερσον, Βρετανός δικηγόρος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία πως τρομοκρατικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται την εισροή προσφύγων για να εξαπολύσουν τρομοκρατικές ενέργειες ή ότι οι πρόσφυγες είναι με κάποιο τρόπο πιο επιρρεπείς στη ριζοσπαστικοποίηση από άλλους ανθρώπους».
«Σχεδόν χωρίς εξαίρεση πρόσφυγες και μετανάστες δεν συνιστούν απειλή τρομοκρατίας», πρόσθεσε. «Στην πραγματικότητα βρίσκονται σε κίνδυνο και φεύγουν από περιοχές όπου οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι ιδιαίτερα ενεργές. Και ανεύθυνες δηλώσεις όπως αυτές που έκανε ο κύριος Τραμπ την Τετάρτη δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να ενισχύουν τις προκαταλήψεις και τον στιγματισμό», τόνισε ο Έμερσον.
Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ απαντούσε στις δηλώσεις του Τραμπ, ο οποίος κατά την τρίτη και τελευταία τηλεοπτική τους αναμέτρηση κατηγόρησε την αντίπαλό του για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον ότι «δέχεται δεκάδες χιλιάδες Σύρους οι οποίοι πιθανόν σε πολλές περιπτώσεις, όχι πιθανόν, οι οποίοι σίγουρα σε πολλές περιπτώσεις τάσσονται υπέρ του Ισλαμικού Κράτους».
Ο Έμερσον πρόσθεσε ότι κάποιες χώρες στην Ευρώπη και αλλού έχουν υπονοήσει ότι οι δρόμοι που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες «είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή ξένων μαχητών και μελών του ΙΚ». «Στην πραγματικότητα τα στοιχεία δείχνουν πως δεν υπάρχει σχεδόν καμία στατιστική στήριξη για αυτό» τον ισχυρισμό, εξήγησε.
«Ο λόγος που ξεχώρισα τον Ντόναλντ Τραμπ είναι (…) επειδή πιστεύω ότι προχώρησε περισσότερο από κάθε άλλο ηγέτη, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει σίγουρα σύνδεση μεταξύ σημαντικού αριθμού Σύρων προσφύγων που εισέρχονται στις ΗΠΑ και του ΙΚ, και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ξενοφοβικό ψέμα», υπογράμμισε ο Έμερσον.
Σύμφωνα με τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ, εκτιμάται ότι το 2015 περισσότεροι από 65 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν εκτοπισμένοι, εκ των οποίων τα 12 εκατομμύρια, δηλαδή ένα εκατομμύριο το χρόνο, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εστία τους μόνο πέρυσι.
«Η σύνδεση μεταξύ του εκτοπισμού των ανθρώπων από τα σπίτια του και του κινδύνου για την εθνική ασφάλεια των χωρών στις οποίες αναζητούν καταφύγιο έχει υπερτονιστεί ανεύθυνα και παραπλανητικά σε πολλές χώρες, με τον φόβο για την τρομοκρατία να χρησιμοποιείται ώστε να υποδαυλίζονται οι ανησυχίες της κοινής γνώμης εν μέσω προσφυγικής κρίσης», εξήγησε ο Έμερσον.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι δηλώσεις του Τραμπ είναι «ένα από τα πιο ξεκάθαρα παραδείγματα».