Σε καταψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2021 προχώρησε το ΚΙΝΑΛ με τη Φώφη Γεννηματά να τον χαρακτηρίζει «εκτός τόπου και χρόνου», ενώ υπερψήφισε τις αμυντικές δαπάνες σημειώνοντας πως «σε αυτή την κρίσιμη για τα εθνικά θέματα περίοδο, πρέπει να είναι αυξημένες».
«Πρόκειται για εικονική πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας, του νέου lockdown και της ανικανότητας της Κυβέρνησης είναι ήδη ορατές και πιεστικές στην οικονομία. Η ύφεση φτάνει σε διψήφια νούμερα. Το δημόσιο χρέος θα φτάσει το 209% του ΑΕΠ. Τα ελλείμματα διογκώνονται. Ο τζίρος στην αγορά μειώθηκε κατά 50 δις. Η νέα γενιά κόκκινων δανείων προβάλλει απειλητικά. Προγράμματα ρευστότητας εξαγγέλλονται, αλλά οι μικρομεσαίοι βλέπουν τις Τράπεζες να στηρίζουν μόνο τους μεγάλους και ισχυρούς τους πελάτες με την ανοχή της Κυβέρνησης. Καταστρατηγούνται εργασιακά δικαιώματα, η Κυβέρνηση εφαρμόζει το δόγμα «μισός μισθός-μισή δουλειά» τόνισε κατά τη σημερινή ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Κανείς δεν πιστεύει ότι θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα. Ποιοι θα πληρώσουν; Επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι; Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι με 534 ευρώ; Αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν πήραν αποζημιώσεις;» τόνισε μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής σημειώνοντας πως «όπως και να τα μετρήσετε αυτός ο λογαριασμός δεν βγαίνει, εκτός αν πιστεύετε ότι τον Φλεβάρη θα ανοίξουν όλα».
Παράλληλα, αδύναμη χαρακτήρισε την προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει εργαζόμενους, επιχειρήσεις, να πάρει αποτελεσματικά μέτρα, για να κρατηθεί «ζωντανή» η οικονομία της χώρας και «όρθια» η κοινωνία ξεκινώντας την ομιλία της κατηγορώντας, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι διολισθαίνει στον αυταρχισμό ιδιαίτερα απέναντι στα ΜΜΕ.
Όσον αφορά στο σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης σημείωσε τη διαφωνία του κόμματος, αφού «η κυβέρνηση δεν έθεσε καν το σχέδιο σε διάλογο, ενώ δεν αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον του τόπου». «Κινείται στο δρόμο της ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, επιμένει στην αντίληψη που θέλει τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους και αρνείται τις δημόσιες επενδύσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Χρειάστηκαν εξάλλου μόλις λίγοι μήνες για να μετατραπεί ο κίβδηλος μεταρρυθμισμός σε αλαζονεία, σε αναποτελεσματικότητα, σε διχαστικές πολιτικές που διαιρούν την ελληνική κοινωνία» σημείωσε υπογραμμίζοντας πως «με τον φετινό προϋπολογισμό κλείνει ο παρατεταμένος μήνας του μέλιτος της Κυβέρνησής σας ελέω κορονοϊού».
Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ, όπως παρουσιάστηκαν από την ίδια:
«Ο δικός μας οδικός χάρτης, αυτόν που προτείνουμε έχει τέσσερα ορόσημα.
Ασφαλές άνοιγμα κατά περιοχές: Με βάση πλήρη επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής, που αποκτάται με μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, απελευθερώνουμε σταδιακά τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες που έχουν περιοριστεί.
Τα τεστ γίνονται με μέριμνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με κινητά συνεργεία, ακόμη και στο σπίτι ή σε ειδικές δομές με ραντεβού.
Ανοιχτά επιδημιολογικά δεδομένα: Οι αποφάσεις για το σταδιακό άνοιγμα περιοχών, προϋποθέτουν ολοκληρωμένο αξιόπιστο μητρώο κρουσμάτων και δυνατότητα πρόσβασης στα επιδημιολογικά δεδομένα.
Δομές αποκατάστασης: Δημιουργία δομών αποκατάστασης σε κάθε περιφέρεια της χώρας με διεπιστημονική ομάδα, ώστε να αντιμετωπισθούν οι επιπλοκές του covid-19 στην υγεία των πολιτών.
Εμβολιασμός: Το κρίσιμο ζήτημα φυσικά είναι η επαρκής και έγκαιρη προμήθεια των εμβολίων σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σωστή προετοιμασία για τον εμβολιασμό, διαφανής διαδικασία και κριτήρια προτεραιότητας εμβολιασμού του πληθυσμού. Καμπάνια ενημέρωσης του πληθυσμού χωρίς λογικές νέας «λίστας Πέτσα», με αξιοποίηση των ειδικών επιστημόνων, και των ιατρικών συλλόγων.
Η ενίσχυση του ΕΣΥ με επαρκές προσωπικό και μέσα, η μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού, όπως και η έμπρακτη αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς των υγειονομικών με την ένταξή τους στα βαρέα-ανθυγιεινά και τη χορήγηση δώρου Χριστουγέννων, είναι και παραμένει επείγουσα προτεραιότητα.
Και κάτι ακόμη που έχουμε χρέος: Πολλοί υγειονομικοί χάθηκαν πάνω στο καθήκον, έχοντας νοσήσει από τον ιό μέσα στα Νοσοκομεία.
Είναι ώρα να εξετασθεί γι’ αυτές τις περιπτώσεις, η αντιμετώπιση τους ως «εργατικό ατύχημα». Υπάρχει νομοθετικό κενό. Και είναι λογικό να υπάρχει νομοθετικό κενό γιατί μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίσαμε τέτοιες καταστάσεις. Αλλά είμαστε εδώ για να λύσουμε αυτά τα προβλήματα, να καλύψουμε τα κενά. Να δείξουμε ευαισθησία και αντανακλαστικά και για τους ανθρώπους και τη μνήμη όσων έφυγαν και για τις οικογένειές τους. Και για όσους παρουσιάζουν επιπλοκές και μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εργασία τους. Άρα να αντιμετωπιστούν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά, όπως όσοι έχουν ένα εργατικό ατύχημα».
Τέλος, όσον αφορά στα εθνικά ζητήματα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε το κείμενο του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία ως φιάσκο για την Ευρώπη και ήττα για την κυβέρνηση και ιδιαίτερα Πρωθυπουργού. «Μας είπατε ότι δεν είναι αυτοσκοπός. Τότε γιατί βάλατε όλα τα χαρτιά σας σ’ αυτό και καταναλώσατε τόση ενέργεια; Η ΕΕ κάνει βήματα πίσω , η απροθυμία αυτή θα αποθρασύνει ακόμα περισσότερο την Τουρκία. Η κυβέρνηση έδειξε την πλήρη ανικανότητά της, δεν προετοιμάστηκε σωστά».