Όπως αναφέριε η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση, είκοσι χρόνια από την εγκατάστασή του σε μια υπεράκτια στρατιωτική βάση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το Γκουαντάναμο εξακολουθεί να κρατά 39 μουσουλμάνους άντρες σε μια κατάφωρη διαιώνιση της ισλαμοφοβίας και του ρατσισμού. Κανένας από τους κρατούμενους δεν έχει τύχει δίκαιης δίκης∙ συνεχίζουν να κρατούνται επ’ αόριστον κατά παράβαση της νόμιμης διαδικασίας και άλλων διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρώπνων δικαιωμάτων.

Οι στρατιωτικές επιτροπές του Γκουαντάναμο απέτυχαν να αποδώσουν δικαιοσύνη στα θύματα και τις/τους επιζώσες/ντες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ αρνούνται τη δέουσα διαδικασία στους κατηγορούμενους.

Ενόψει της 20ής επετείου από το άνοιγμα της στρατιωτικής φυλακής στις 11 Ιανουαρίου 2002, η Daphne Eviatar, διευθύντρια του προγράμματος «Ασφάλεια με Ανθρώπινα Δικαιώματα» της Διεθνούς Αμνηστίας είπε:

«Αυτή είναι μια επέτειος στην οποία δεν θα έπρεπε να είχαμε φτάσει ποτέ. Από την εποχή της κυβέρνησης Bush, υπήρξε συμφωνία μεταξύ των εμπειρογνωμόνων σε θέματα εθνικής ασφάλειας και σε όλο το πολιτικό φάσμα ότι η φυλακή του Γκουαντάναμο –ένας διαβόητος τόπος βασανιστηρίων και αδικαιολόγητης αόριστης κράτησης– πρέπει να κλείσει.

»Ο Πρόεδρος Biden πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή του να κλείσει το Γκουαντάναμο μια για πάντα. Όσο περισσότερο η φυλακή παραμένει σε χρήση, τόσο περισσότερο συνεχίζει να υπονομεύει την αξιοπιστία των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η Διεθνής Αμνηστία ΗΠΑ έχει υπό την αιγίδα της μια σειρά δημόσιων εκδηλώσεων και δράσεων που σκοπό έχουν να παροτρύνουν τον πρόεδρο Biden να κλείσει τη φυλακή του Γκουαντάναμο φέτος.

Διαβάστε εδώ την αναλυτική έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας: