Η φράση του τίτλου, την οποία εκστόμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θεωρείται ότι αποτελεί απειλή ακόμη και για έξοδο της γείτονος από το ΝΑΤΟ, με αφορμή, αλλά όχι και αιτία, το μήνυμα του αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, και όσα είπε περί Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915. Και, αμέσως μετά την αναφορά περί ΝΑΤΟ, πρόσθεσε: «Αν δεν αλλάξει κάτι ίσως αναγκαστούμε να κάνουμε διάφορες κινήσεις».

Η κυβέρνηση Ερντογάν βρίσκεται σε όλο και πιο δύσκολη κατάσταση, και λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, παρά τη ροή ευρωπαϊκών κεφαλαίων, καθώς η τουρκική λίρα συνεχίζει να κατρακυλά μήνες τώρα, και η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα καταστολής ή διάλυσης των πολιτικών της αντιπάλων, με πρώτη την φιλοκουρδική αντιπολίτευση και τους, αληθινούς ή μη, «οπαδούς του Γκιουλέν», προσπαθώντας να ανατρέψει το εσωτερικό εις βάρος της κλίμα: άνω του 58% των τούρκων πολιτών δηλώνει στις δημοσκοπήσεις ότι «περιμένουν τα πράγματα να χειροτερέψουν κι άλλο» κι αυτό θα έχει ορατές πολιτικές συνέπειες.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα εισαγγελικές αρχές σε 62 τουρκικές επαρχίες εξέδωσαν εντάλματα για τη σύλληψη 532 ανθρώπων που «είναι ύποπτοι για δεσμούς με το Φετουλάχ Γκιουλέν». Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της επικαιρότητας, οι 459 εκ των «υπόπτων» είναι στρατιωτικοί εν υπηρεσία, και «συνδέονται» με την οργάνωση του ισλαμιστή Γκιουλέν, ο οποίος είναι αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Οι 258 θα οδηγηθούν για ανάκριση στην Κωνσταντινούπολη και 274 στη Σμύρνη.

Τα εντάλματα εξεδώθησαν μόλις δύο μέρες μετά το μήνυμα Μπάιντεν, τα οποία είναι πολύ πιθανό να ερμηνεύθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση ως ακόμη και προάγγελος προσπάθειας ανατροπής της. Τέτοιες φήμες, άλλωστε, στην παρούσα φάση θεωρείται ότι την ενισχύουν στο εσωτερικό της χώρας.

Οι στρατιωτικοί έχουν πάντα παίξει τέτοιο ρόλο στην Τουρκία, μια χώρα με μακρά ιστορία στρατιωτικών πραξικοπημάτων, με ένα μεγάλο μέρος των ηγετών του στρατεύματος ακραιφνώς κεμαλικό μέχρι πρόσφατα. Πολλοί, ωστόσο, κεμαλικοί στρατιωτικοί, υπολογισμοί μιλούν για περί τις 20.000, τέθηκαν εκτός στρατεύματος μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, για το οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορεί το Γκιουλέν. Ο ίδιος ο Γκιουλέν δηλώνει αθώος.

Η εμπλοκή στο πραξικόπημα ή οι σχέσεις με το Γκιουλέν θεωρείται ότι χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση Ερντογάν για να φιμώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους.