Σύμφωνα με τη Welt, οι δηλώσεις της Μπάερμποκ έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη δημοσιογράφο Αν Γουίλ, η οποία ρώτησε την «Πράσινη» υπουργό, «πού είναι το πρόβλημα ότι η Γερμανία δεν θέλει να παραδώσει τα ζητούμενα όπλα;».

Στην απάντησή της, η υπουργός έκανε λόγο για «τρωτότητα των υλικών τελευταίας τεχνολογίας ελλείψει τεχνογνωσίας», ενώ προσέθεσε πως δεν είναι το θέμα να βαυκαλίζεται κανείς πως παρέδωσε όσο το δυνατόν περισσότερα όπλα, αν αυτά δεν λειτουργούν στο πεδίο, όπως «είδαμε αυτό στην αρχή του πολέμου».

«Ας το ξεκαθαρίσουμε τώρα. Είστε υπέρ του να προμηθεύει η Γερμανία επίσης άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού;» επέμεινε η δημοσιογράφος, με την Μπάερμποκ να απαντά: «Είμαι υπέρ του να προμηθεύουμε ό,τι κάνει τη διαφορά, και μια παράδοση από μόνη της δεν κάνει τη διαφορά. Ολόκληρη η εφοδιαστική αλυσίδα πρέπει να λειτουργεί». Πρόσθεσε ότι βρίσκονταν σε αδιάκοπες συνομιλίες για το θέμα αυτό, ξεκαθαρίζοντας πως: «Δεν παίζω αυτό το παιχνίδι του να δείχνω με το δάχτυλο τους άλλους».

Η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβενία ​​και η Ελλάδα έχουν ήδη προσχωρήσει στη γερμανική πρωτοβουλία ανταλλαγής σοβιετικής τεχνογνωσίας πολεμικού υλικό στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα γερμανικό οπλισμό. Συγκεκριμένα, η χώρα πρόκειται να παραχωρήσει 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1, τα οποία θα αντικατασταθούν από 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder IFV, που θα παραχωρηθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα, όπως συμφώνησαν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και η Γερμανίδα ομόλογός του, Κριστίν Λάμπρεχ.