Δύο γυναίκες, δύο γλώσσες, ένα μήνυμα: είναι δύσκολο να είσαι γυναίκα σε αυτόν τον κόσμο. Σε κάθε χώρα αυτού του πλανήτη. Είτε μας χωρίζει απόσταση λίγων εκατοστών, είτε εκτάσεις χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, οι γυναίκες αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα.  Η νέα καμπάνια του Strong Me είναι ένας φόρος τιμής στις γυναίκες που αγωνίζονται για την ελευθερία του μυαλού και του σώματός τους. Είναι μία βροντερή φωνή απέναντι στα σεξιστικά καλούπια και τους γραπτούς ή άγραφους κανόνες που θέλουν τη γυναικεία υπόσταση δέσμια. Είναι μία κραυγή που απαιτεί δικαιοσύνη για τις δολοφονημένες, τις βιασμένες, τις χτυπημένες. Είναι το χέρι που απλώνουμε σε κάθε γυναίκα που χρειάζεται τη βοήθειά μας και σε κάθε άνθρωπο που θέλει να πάρει μέρος στον αγώνα μας.

«Στην χώρα μου. Στην χώρα σου και σε κάθε χώρα που έχει χτιστεί στην πατριαρχία και στην κτήση … ». Συμβαίνει παντού. Η γυναικοκτονία έχει πάντα και παντού την ίδια αιτία, τον ίδιο Θύτη και το ίδιο Θύμα. Μία γυναίκα δεν είναι πουθενά απόλυτα ίση και ασφαλής. Γι’ αυτό είναι δύσκολο να είσαι γυναίκα σε αυτόν τον κόσμο.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το κίνημα Strong Me πραγματοποίησε για δεύτερη συνεχή χρονιά το φεστιβάλ για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. 32 φορείς και σύλλογοι από όλη την χώρα και την Κύπρο ένωσαν τη φωνή και τις δυνάμεις τους για να αφυπνίσουν, να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν το κοινό για το ζήτημα της έμφυλης ανισότητας και τη μάστιγα της βίας κατά των γυναικών που κορυφώνεται με το έγκλημα της γυναικοκτονίας. Ηθοποιοί, τραγουδιστές και τραγουδίστριες, αθλητές και αθλήτριες, συγγραφείς, νομικοί, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και επιστημόνισες της σωματικής και ψυχικής υγείας, της παιδικής και εφηβικής ηλικίας συναντήθηκαν κι αντάλλαξαν απόψεις.

Το ΤΡΡ παρακολούθησε την εκδήλωση «ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ: Πες την με το όνομά της», την οποία συντόνιζε η δημοσιογράφος του Μέσου, Γεωργία Κριεμπάρδη.

Αγώνας για τη νομική κατοχύρωση του όρου Γυναικοκτονία – Πολιτική άρνηση, έλλειψη συντονισμού φορέων για την προστασία μιας γυναίκας, επανατραυματισμός των θυμάτων