Σε βίντεο ρεπορτάζ το Channel 4 παρουσιάζει εικόνες και βίντεο από τους 39 σύριους πρόσφυγες που βρίσκονται καθηλωμένοι χωρίς βοήθεια σε νησίδα στον Έβρο.
Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις, νομικές και δημοσιογραφικές, εξακολουθεί πεισματικά να μην πράττει το παραμικρό για να προστατεύσει τις ζωές των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί, και μάλιστα δεν έχει καν επιτρέψει την παρουσία οργανώσεων και γιατρών να μεταβούν εκεί.
Έχει αναφερθεί ήδη ο θάνατος παιδιού από τσίμπημα σκορπιού και ο θάνατος δύο προσφύγων από πνιγμό.
«Τι θα συμβεί; Είναι η κόλαση επί γης, και κανείς δεν μπορεί να μας βοηθήσει», ακούγεται να λέει μια Σύρια πρόσφυγας σε ηχητικό μήνυμα. Μιλάει για ένα ακόμα κοριτσάκι, την αδερφή της πρώτης, που ψήνεται στον πυρετό, έχει λιποθυμικά επεισόδια και μάχεται για τη ζωή της. «Παρακαλώ βοηθήστε μας, δεν έχουμε χρόνο. Φοβάμαι ότι θα μας εγκαταλείψει και αυτή σημέρα».
Δίνεται η εικόνα από το γεωγραφικό στίγμα που έχει σταλεί με live location, που αποδεικνύει ότι το σημείο στο οποίο έχουν βρεθεί αποτελεί ελληνικό έδαφος. Όμως καταγγέλλουν ότι έφτασαν στις 14 Ιουλίου στην Ελλάδα, αλλά επαναπροωθήθηκαν από τις ελληνικές αρχές στην Τουρκία και στη συνέχεια οι τουρκικές αρχές τους επανέφεραν.
H Ελλάδα στην αρχή αρνιόταν την παρουσία τους, δεν μπορούσε να τους εντοπίσει, ενώ στη συνέχεια ισχυρίζεται ότι είναι σε τουρκικό έδαφος. Η ανακοίνωση του αρχηγείου της ελληνικής αστυνομίας αναφέρει ότι «από τις συντεταγμένες προκύπτει ότι η νησίδα βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας».
Στο ρεπορτάζ μιλάει η δικηγόρος Κλοτίλδη Κλούντζου, από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η οποία αναφέρει ότι η Ελλάδα παραβιάζει οδηγία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προστασία της ζωής τους.
Οι άνθρωποι αυτοί αναφέρουν ότι έχουν κλαπεί τα ρούχα και τα κινητά τους από Έλληνες συνοριοφύλακες και ότι τους έχουν χτυπήσει Έλληνες και Τούρκοι. Στο βίντεο εμφανίζονται φωτογραφίες από άντρες χωρίς ρούχα με σημάδια από χτυπήματα στην πλάτη.
Δείτε το σχετικό βίντεο από το TPP:
Τουλάχιστον δύο γυναίκες είναι έγκυες, αναφέρεται, ενώ στο ρεπορτάζ εμφανίζεται και ο γγ. της ΟΕΝΓΕ Ν. Παπανικολάου, να δηλώνει ότι δεν χρειάζεται βεβαίως να είναι κανείς γιατρός για να αντιληφθεί ότι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί εκτεθειμένοι σε τσιμπήματα σκορπιών και φιδιών, χωρίς ιατρική φροντίδα και καθαρό νερό και φαγητό, κινδυνεύουν.
Το ρεπορτάζ τελειώνει με τη φράση «Πόσοι ακόμα θα πρέπει να πεθάνουν πριν η ελληνική κυβέρνηση επιτρέψει σε κάποιον να βοηθήσει;»
Αντίστοιχα ρεπορτάζ έχουν δημοσιεύσει και το Al Jazeera και το Spiegel, ενώ σειρά δημοσιευμάτων έχει αφιερώσει η Εφημερίδα των Συντακτών, ανάμεσά τους και ένα ηχητικό μήνυμα που καλεί για βοήθεια.
Σε βίντεο που έχει στη διάθεσή του το TPP οι πρόσφυγες εμφανίζονται επίσης να καλούν για βοήθεια. Το έχουν στείλει με τίτλο Call for help:
Ακούστε την έκκληση για βοήθεια που απευθύνει η Μπάιντα σε ηχητικό μήνυμα, που μπόρεσε να ηχογραφήσει στο κινητό της, που κατάφερε να κρύψει από την αστυνομία, βάζοντάς το στα ρούχα της γιαγιάς της:
«Είμαι η Μπαϊντά από τη Συρία και είμαι 27 ετών, είμαι σε μια νησίδα στα ελληνοτουρκικά σύνορα με 39 άτομα, ανάμεσά τους η γιαγιά μου που είναι 70 ετών, και μια γυναίκα που είναι οκτώ μηνών έγκυος και έχει συσπάσεις και φοβάμαι ότι θα γεννήσει εδώ σε αυτό το νησί.
Δύο έχουν πνιγεί και ένας έχει πεθάνει λόγω των χτυπημάτων, και ένα μικρό κορίτσι, η Μαρία, πέντε ετών, έχει πεθάνει από τσίμπημα σκορπιού. Δεν μπόρεσα να κάνω τίποτα.
Την μεγάλη αδερφή της, εννέα ετών, την τσίμπησε σκορπιός την ίδια βραδιά. Δίνει μάχη για τη ζωή της και δεν έχει τις αισθήσεις της.
Έχει υψηλό πυρετό από χθες και φοβάμαι ότι θα τη χάσουμε σήμερα. Βοηθήστε με να τη σώσουμε. Έχω κουραστεί. Δεν έχουμε χρόνο.
Η κόλαση είναι εδώ. Οι Τούρκοι μάς έχουν χωρίσει δύο φορές. Ήμασταν 50 άτομα, που μας απέλασαν από την Τουρκία σε ένα ελληνικό νησί. Μετά μας πήγαν σε ένα άλλο νησί. Άφησαν μερικούς εκεί και μας χώρισαν σε δύο ομάδες, σαν να ήταν ποδοσφαιρικός αγώνας, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Δεν μας θέλει κανείς. Κανείς δεν μας ακούει. Κανείς δεν θέλει να βοηθήσει».
Η Ύπατη Αρμοστεία με ανάρτησή της στο Twitter το Σάββατο εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της για το θέμα. «Συνεχίζουμε να είμαστε σοβαρά ανήσυχοι για την ασφάλεια και την ευημερία κάποιων από τους 40 ανθρώπους που αναφέρεται ότι είναι εγκλωβισμένοι σε νησίδα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με αναφορές που πήραμε, ένα παιδί έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο. Αν δεν υπάρξει επείγουσα δράση, φοβόμαστε ότι παραμένουν σε κίνδυνο και άλλες ζωές».
Σ’ αυτό το tweet επέλεξε να απαντήσει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, υιοθετώντας τη θέση της Ελληνικής Αστυνομίας: «Κι εμείς επίσης ανησυχούμε βαθιά για τους μετανάστες που εγκλωβίζονται από διακινητές κοντά στα σύνορά μας. Το περιστατικό ωστόσο, όπως αναφέρει η Ελληνική Αστυνομία, βρίσκεται εκτός της ελληνικής επικράτειας».
We are also deeply concerned about migrants stranded by smugglers near our borders. The incident however, as reported by the Hellenic Police @hellenicpolice is outside Greek territory.
— Νότης Μηταράκης – Notis Mitarachi (@nmitarakis) August 13, 2022