Το σχέδιο περιλαμβάνει «αφοπλισμό» των ένοπλων ομάδων, «εγγυήσεις για τη δημιουργία ενός διαδρόμου για τους Ρώσους και Ουκρανούς μισθοφόρους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα», «αποκέντρωση της εξουσίας και προστασία της ρωσικής γλώσσας μέσω τροποποίησης του Συντάγματος», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου.


Αργά τη νύχτα της Πέμπτης, ο Ποροσένκο επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Πρόκειται για τη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία τους για το ειρηνευτικό σχέδιο σε διάστημα μιας εβδομάδας.
Στο φόντο, ενισχύονται οι ρωσικές δυνάμεις κοντά στη μεθόριο και εντείνονται, όπως δείχνουν οι εκατέρωθεν αναφορές, οι συγκρούσεις στρατού και ενόπλων στις ανατολικές επαρχίες.
 
Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, στο νέο τηλεφώνημα το βράδυ της Πέμπτης ο Ποροσένκο «ενημέρωσε τον ρώσο πρόεδρο για τις βασικές προβλέψεις στο σχέδιό του για επίλυση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία».
 
Ο Πούτιν φαίνεται ότι στάθηκε ιδιαίτερα στην «άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων» στπ Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ. 
 
Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου περιορίστηκε στο ότι η Μόσχα «ελπίζει ότι με την εφαρμογή του σχεδίου, θα δοθεί προτεραιότητα στα κεντρικά προβλήματα που έχουν προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις στον πληθυσμό των περιοχών» στα ανατολικά της χώρας.
 
Σύμφωνα με τα ουκρανικά και τα ρωσικά ΜΜΕ, ο Ποροσένκο έχει καταρτίσει σχέδιο 14 σημείων το οποίο και, όπως ανέφερε η Ιρίνα Γκερασένκο, αξιωματούχος του Κιέβου που συμμετέχει στη διαδικασία, θα παρουσιαστεί την Παρασκευή. 
 
Μεταξύ άλλων, στο σχέδιο φέρεται να δίνεται στους φιλορώσους ενόπλους και η δυνατότητα να φύγουν στο εξωτερικό (αντί να διωχθούν). 
 
Οι διαπραγματεύσεις όμως, τόνισε, δεν θα γίνουν με «τις τρομοκρατικές οργανώσεις» που έχουν κηρύξει τα «ανεξάρτητα» Λουχάνσκ και Ντονέτσκ.