Όπως αναφέρει το «Κοσμοδρόμιο» το κατηγορητήριο που συντάχθηκε εις βάρος τους αφορά χρήση ρατσιστικής γλώσσας και άσκηση βίας με πρόθεση. Από τους τέσσερις αστυνομικούς, οι δύο εξακολουθούν να κρατούνται και οι άλλοι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους.

Ο Μισέλ Ζεκλέρ, όπως κατήγγειλε, περπατούσε στον δρόμο κοντά στην εργασία τους χωρίς μάσκα και όταν είδε τους αστυνομικούς, από φόβο μην του επιβάλουν πρόστιμο, μπήκε στον ραδιοφωνικό σταθμό. Οι αστυνομικοί τον ακολούθησαν, του επιτέθηκαν και τον ξυλοκόπησαν, ενώ έκαναν χρήση δακρυγόνων μέσα στο στούντιο.

Πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό που θέτει σε σοβαρή αμφισβήτηση τον αμφιλεγόμενο νόμο περί ‘καθολικής ασφάλειας’ που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση και μεταξύ άλλων απαγορεύει τη φωτογράφηση ή βιντεοσκόπηση των αστυνομικών ενώ ασκούν τα καθήκοντά τους.

Δεν έχει ασκηθεί ούτε αναμένεται να ασκηθεί δίωξη στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Loopsider ο οποίος και έφερε στο φως το βίντεο καταγραφής της ρατσιστικής επίθεσης. Ειδικά καθώς ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, εφημερίδες τονίζουν πως, αν εφαρμοζόταν ο νέος νόμος, το βίντεο και η αστυνομική αυθαιρεσία δε θα έρχονταν ποτέ στο φως. Οι περισσότεροι αναλυτές, παράλληλα, τόνιζαν την «διολίσθηση» του Μακρόν προς την άκρα δεξιά.

Το άρθρο 24 του νέου νόμου ποινικοποιεί την βιντεοσκόπηση ή φωτογράφιση αστυνομικών όταν «απειλεί την φυσική ή ψυχική τους ακεραιότητα», ότι και αν σημαίνει αυτό (ειδικώς το δεύτερο). Ο νόμος, που πέρασε από το Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, αλλά όχι και από τη Γερουσία, έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις. Ο Μακρόν ήδη ανακοίνωσε, την Παρασκευή ότι θα δημιουργηθεί επιτροπή αναθεώρησης του φρεσκοψηφισμένου άρθρου 24, αλλά είναι πιθανό η δήλωση και η αλλαγή να προσπαθούν να προλάβουν την απόρριψη του νόμου από τη Γερουσία, λόγω των τεράστιων λαϊκών αντιδράσεων. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της Βουλής, Ρισάρ Φεράντ, που θεωρείται από τους στενότερους συμμάχους του Μακρόν, τον κατηγόρησε ότι δρα μειωτικά προς το κοινοβούλιο.