της Νεκταρίας Ψαράκη 

Συνεδριάζει αυτή την ώρα η επιτροπή λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας με κεντρικό ζήτημα την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων της χώρας, αλλά και τη διαχείριση της πανδημίας στις περιοχές αυξημένου κινδύνου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του TPP από μέλη της επιτροπής, όλα δείχνουν σημαντικές αλλαγές, αφού αναμένεται να αρθούν τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα, ακόμα και στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, δίνοντας το πράσινο φως στους εμβολιασμένους πολίτες για πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα.

Η πρόταση των ειδικών

Οι ειδικοί πρόκειται να εισηγηθούν στην κυβέρνηση να αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες και το μέτρο της απαγόρευσης της μουσικής στους χώρους εστίασης, ακόμα και στις περιοχές του επιπέδου 4, πολύ αυξημένου κινδύνου. Ωστόσο η είσοδος σε κλειστούς χώρους θα επιτρέπεται αποκλειστικά σε πολίτες που φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή πιστοποιητικό νόσησης.

Στον επιδημιολογικό χάρτη, θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε τα χρώματα:

  • πράσινο: επίπεδο 1, 0-25%
  • κίτρινο: επίπεδο 2, 25-40%
  • πορτοκαλί: επίπεδο 3, 55-70%
  • κόκκινο: επίπεδο 4, 70-100%

χωρίς ωστόσο η μετάβαση των εκάστοτε περιοχών σε επίπεδα αυξημένου κινδύνου να σημαίνει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για τους πολίτες. Η ύπαρξη του επιδημιολογικού χάρτη, θα αφορά πλέον αποκλειστικά την επιστημονική κοινότητα, καθώς σε περιοχές που εμφανίζεται επιδημιολογική επιβάρυνση πρόκειται να παρθούν μέτρα πρόληψης, όπως αυξημένο testing και οργάνωση στοχευμένου σχεδιασμού στα νοσοκομεία.

Όλα δείχνουν λοιπόν, ότι σήμερα στις 15:00, πρόκειται να ανακοινωθεί η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα για τους έχοντες ανοσία, είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μέσω νόσησης, ενώ παρά το γεγονός ότι αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας, η πόρτα όλων των εσωτερικών χώρων, θα παραμείνει κλειστή για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι ο ρόλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων είναι συμβουλευτικός, με τις τελικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι να παίρνονται από το Μαξίμου. Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε προαναγγείλει την παραπάνω εξέλιξη, αφού δεσμεύτηκε σήμερα το πρωί, μιλώντας στο OPEN, ότι δεν θα υπάρξει πακέτο αυστηροποίησης του πλαισίου για τους ανεμβολίαστους, αλλά θα υπάρξει μεγαλύτερο καθεστώς ελευθερίας στους εμβολιασμένους, δηλώνοντας: «Εχθρός δεν είναι ο ανεμβολίαστος, εχθρός είναι ο κορωνοϊός».