Πρόταση για ενίσχυση της Frontex με 10.000 άτομα, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει η Κομισιόν δια στόματος του προέδρου της, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αυστριακό Καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν στην ανάγκη τροποποίησης του κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος ρυθμίζει το καθεστώς ασύλου για πρόσφυγες και μετανάστες στην ΕΕ. Αναφορικά με τη συμφωνία των 3 κομμάτων της κυβέρνησης της Γερμανίας για το προσφυγικό, ο Κουρτς αναφέρθηκε στις διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον Γερμανό ΥΠΕΞ, ότι η Αυστρία δεν θα δεχθεί την επανεισδοχή προσφύγων από άλλες χώρες της ΕΕ. Ο Economist σχολιάζει ότι «η Ευρώπη βαδίζει στην κατεύθυνση των σκληρών πολιτικών του Κουρτς» Πυρά εξαπέλυσε ο Καγκελάριος της Αυστρίας και προς τις «ομάδες μεταναστών από το Αφγανιστάν ή την Τσετσενία».
Aris Oikonomou/SOOC
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «διατυπώσει τον Σεπτέμβριο μια νέα πρόταση για το πώς να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, στην επίσκεψη του στην Βιέννη, στα πλαίσια έναρξης της αυστριακής προεδρίας.
Ο Γιουνκέρ, ειδικότερα, τόνισε ότι η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει την ενίσχυση της Frontex με 10.000 άτομα ως το 2020, ενώ ο Αυστριακός Καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, υπογράμμισε την ανάγκη λύσης στο μεταναστευτικό για την Ευρώπη, αν και επεσήμανε πως υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με το ζήτημα, από τα μέλη της ΕΕ.
Αναφορικά με την αυστριακή προεδρεία, ο Κουρτς υπογράμμισε πως θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την τροποποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος ρυθμίσεις το καθεστώς ασύλου σε πρόσφυγες και μετανάστες στην Ένωση.
Για τον κανονισμό του Δουβλίνου, ο Γιουνκέρ χαρακτήρισε ως δύσκολη την τροποποίηση, αλλά και ως αναγκαία. «Αν δεν αλλάξει ο κανονισμός του Δουβλίνου τα προβλήματα θα παραμείνουν» πρόσθεσε και κατέληξε ότι αν και υπάρχουν νομοθετικές προτάσεις, είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ.
Για το συμβιβασμό της Άνγκελα Μέρκελ με τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ και το Σοσιαλιστικό κόμμα, για το προσφυγικό ζήτημα και το καθεστώς χορήγησης ασύλου στη Γερμανία, ο Κουρτς εξέφρασε την ικανοποίηση του, λόγω των διμερών συμφωνιών που σκοπεύει να συνάψει η Γερμανία για τον περιορισμό των «δευτερογενών μετακινήσεων» προσφύγων.
Η Αυστριακή Προεδρία αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη σταθερότητα της ΕΕ, μέσω της «προσέγγισης» των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων πρόσθεσε, και κατέληξε πως η Αυστρία τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών αυτών. «Η Αυστριακή προεδρία θα είναι η τελευταία ολοκληρωμένη Προεδρία πριν από τις ευρωεκλογές την άνοιξη του 2019 και κατά τη διάρκειά της θα πρέπει να προχωρήσουν και να κλείσουν όσο το δυνατό περισσότερες νομοθετικές προτάσεις» σημείωσε.
Την ίδια ώρα, ο Κουρτς και ο αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, διεμήνυσαν ότι η Αυστρία δεν πρόκειται να δεχθεί την επανεισδοχή αιτούντων άσυλο από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της Γερμανίας. Ο Κουρτς παρέπεμψε στις σχετικές διαβεβαιώσεις που του έδωσε Ζεεχόφερ, ότι το Βερολίνο δεν θα απωθήσει πρόσφυγες στην Αυστρία.
Ο Στράχε τόνισε για τη συμφωνία των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων στη Γερμανία ότι αναφέρεται με «πολλή σαφήνεια» πως θα αναζητηθούν συμφωνίες με άλλα μέλη της ΕΕ και πως ο Ζεεχόφερ θα πρέπει τώρα να προσπαθήσει τη σύναψη τέτοιων συμφωνιών με την Ελλάδα και την Ιταλία.
Υπενθυμίζεται ότι συμφωνία επετεύχθη μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων στη Γερμανία (Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές, Σοσιαλδημοκράτες), οι οποίοι συνεδρίασαν προκειμένου να αποφασίσουν για την πολιτική που θα εφαρμοστεί στα θέματα ασύλου. Όπως διευκρίνισε ο Ζεεχόφερ, ο οποίος δήλωσε «ικανοποιημένος», θα χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις της Αστυνομίας και των αεροδρομίων, προκειμένου εντός 48 ωρών να διαπιστώνεται εάν ένα άτομο έχει υποβάλει ήδη αίτηση ασύλου σε άλλη χώρα. Εάν έχει ήδη υποβάλει αίτηση, θα επαναπροωθείται στην συγκεκριμένη χώρα, εφόσον βεβαίως έχει προηγουμένως συναφθεί σχετική συμφωνία με την Γερμανία.
Λίγο νωρίτερα, διάσταση απόψεων φέρεται να αναπτύχθηκε μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου, και του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπάν, για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Η Μέρκελ δήλωσε ότι «η Ουγγαρία δεν αισθάνεται ότι φέρει ευθύνη για τους μετανάστες που υπόκεινται στον Κανονισμό του Δουβλίνου», ενώ ο Ορμπάν τόνισε ότι είναι «ξεκάθαρο πως στο μεταναστευτικό ζήτημα, εγώ και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, βλέπουμε τον κόσμο πολύ διαφορετικά».
Economist: Η Ευρώπη βαδίζει στην κατεύθυνση των σκληρών πολιτικών του Κουρτς
Ο Economist σχολιάζει ότι «η Ευρώπη βαδίζει στην κατεύθυνση των σκληρών πολιτικών του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος σχεδιάζει “άξονα” κατά της παράνομης μετανάστευσης».
Για την αυστριακή προεδρεία το δημοσίευμα τονίζει ότι «διευκολύνει πολύ τον Κουρτς το γεγονός ότι η Αυστρία “παίρνει το πηδάλιο” ακριβώς τώρα που ο πονοκέφαλος του μεταναστευτικού επιστρέφει. Ωστόσο, αν και η αυστριακή κυβέρνηση θα προσπαθήσει να υπάρξει συμφωνία, δεν σημαίνει ότι πιστεύει πως θα τα καταφέρει εκεί που απέτυχαν άλλοι. Και το σχέδιο: έλεγχοι, αλλά και γενναιοδωρία –να βοηθηθούν αυτοί που πιο πολύ έχουν ανάγκη. Όμως, για να πειστεί η Αφρική να συνεργαστεί και να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής θα απαιτήσει πολύ πιο ευέλικτη διπλωματία από αυτή που μπορεί να επιστρατεύσει η ΕΕ».
«Οι διχασμένες κυβερνήσεις της Ευρώπης κοιτάζουν προς τον Κουρτς, αναζητώντας απελπισμένα μια λύση για τα μεταναστευτικά τους προβλήματα. Όμως, οι εσωτερικές τους πολιτικές τις αναγκάζουν να ζητούν ακόμα σκληρότερα μέτρα –παρότι οι αριθμοί των αιτούντων άσυλο υποχωρούν. Και κάθε βήμα προς κάποιου είδους λύση σταδιακά διαβρώνουν την “αρχή της εδαφικότητας” της ΕΕ σχετικά με το άσυλο» καταλήγει το δημοσίευμα.
Πυρά Κουρτς για μετανάστες από το Αφγανιστάν και την Τσετσενία
Πυρά εξαπέλυσε ο Κουρτς και προς τις «ομάδες μεταναστών από το Αφγανιστάν ή την Τσετσενία», τονίζοντας ότι «με τις ομάδες των μεταναστών που έχουν έρθει από το Αφγανιστάν για παράδειγμα ή τους Τσετσένους αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερα προβλήματα ενσωμάτωσης» συγκριτικά με άλλους μετανάστες από άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ωστόσο, εξήγησε ότι «αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι που προέρχονται από πιο μακρινούς πολιτισμούς είναι πιο δύσκολο να μάθουν τη γερμανική γλώσσα, συχνά έχουν χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και εκτός από τη θρησκεία τους εισάγουν στην Αυστρία και παραδόσεις και ένα νέο είδος αντισημιτισμού, τον οποίο πρέπει να καταπολεμήσουμε».
«Είναι μια μεγάλη πρόκληση. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η πρόκληση» κατέληξε.