Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες εισηγήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου να κριθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις εκείνες του Ν. 3260/2004 που προβλέπουν, χωρίς αποζημίωση, την αυτοδίκαιη λήξη των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου γενικών διευθυντών, διευθυντών και προϊσταμένων, οι οποίοι απασχολούνται στο Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα
Ειδικότερα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, επισήμανε ότι το άρθρο 5 του Συντάγματος κατοχυρώνει την οικονομική ελευθερία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται και η ελευθερία της εργασίας, ως ατομικό δικαίωμα. Δηλαδή, το ατομικό δικαίωμα του καθενός να εργάζεται και να επιλέγει ελεύθερα, το είδος, τον τόπο και το χρόνο της εργασίας του.
«Η ελευθερία αυτή, περιλαμβάνει και την ελευθερία των συμβάσεων», δηλαδή με άλλα λόγια περιλαμβάνει την ελευθερία σύναψης και καταγγελίας της σύμβασης, την ελευθερία επιλογής του αντισυμβαλλόμενου, την ελευθερία διαμόρφωσης του περιεχομένου της σύμβασης κ.λπ., προσέθεσε ο Τέντες.
Έτσι, συνέχισε ο εισαγγελικός λειτουργός, οι διατάξεις των άρθρων 10 και 11 του Ν. 3260/2004 (νόμος Παυλόπουλου) που «προβλέπουν την «αυτοδίκαιη» λήξη των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου, χωρίς την πρόβλεψη οποιασδήποτε αποζημιώσεως», αντιβαίνουν το Σύνταγμα.
Συγκεκριμένα, οι επίμαχες διατάξεις προβλέπουν τη λήξη «των συμβάσεων προσώπων που προσελήφθησαν από δημόσιες υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για ορισμένο χρόνο ως μονομελή όργανα διοίκησης (μεταξύ των άλλων και οι γενικοί διευθυντές, διευθυντές ή προϊστάμενοι υπηρεσιών), χωρίς την καταβολή της αποζημιώσεως που τα συμβαλλόμενα μέρη» (εργοδότης-εργαζόμενος) συμφώνησαν για την περίπτωση πρόωρης λύσης της συμβάσεως.
Όμως, τόνισε ο κ. Τέντες, τα επίμαχα αυτά δύο άρθρα του Ν. 3260/2004 είναι αντίθετα στο άρθρο 5 του Συντάγματος και κατά συνέπεια ανεφάρμοστα. Και αυτό γιατί πρόκειται για μία νομοθετική ρύθμιση «με γνήσια αναδρομική δύναμη, η οποία θίγει την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της οικονομικής ελευθερίας και ειδικότερα την ελευθερία των συμβάσεων, έκφανση της οποίας αποτελεί και η ελευθερία των συμβαλλόμενων να καταγγείλουν αυτοί, με δική τους πρωτοβουλία την καταρτισθείσα από αυτούς σύμβαση».
Τους αρεοπαγίτες τους απασχόλησε περίπτωση εργαζομένου στο «Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας» με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ο οποίος απολύθηκε κατ' εφαρμογή του Ν. 3260/2004, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.