Σε μια πρωτοφανή ενέργεια προχώρησε η αστυνομία με αστυνομικές δυνάμεις το πρωί της Τετάρτης να εισβάλλουν στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών στου Ζωγράφου, προκειμένου να εκκενώσουν τις εστίες από τους οικοτρόφους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», κατά την όλη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 5 συλλήψεις ενώ συμμετείχε πλήθος αστυνομικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων η Δίωξη Ναρκωτικών, η Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας και η κρατική ασφάλεια. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η επιχείρηση διεξήχθη προκειμένου να εκκενωθούν τα δωμάτια που είχαν καταληφθεί «παράνομα» και προσθέτει επίσης το πρόσχημα της έρευνας για ναρκωτικές ουσίες. Ωστόσο το περιστατικό είναι πρωτοφανές καθώς αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν πραγματοποιήσει ξανά επιχείρηση εντός πανεπιστημιακής εστίας.
Αν και όπως αναφέρει η πρωτοβουλία «Granma» που δραστηριοποιείται στον σύλλογο των οικοτρόφων, η κατάλληψη που πραγματοποιούσαν οι οικότρφοι, με αιτήματα μεταξύ άλλων την προστασία τους από τον κορονοϊό, είχε ήδη λήξει από τις 22 Δεκεμβρίου, η διοίκηση με δύο επιστολές της καλούσε για εκκένωση των δωματίων των οικοτρόφων.
Σύμφωνα με την καμπάνια «Μένουμε Ενεργοί» η οποίαπαραθέτει και σχετικές φωτογραφίες, από την εισβολή της αστυνομίας, προκλήθηκαν και υλικές ζημιές.
Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η καμπάνια «αστυνομικοί και εισαγγελέας γυρνούν στους διαδρόμους των εστιών από τα ξημερώματα απειλώντας με συλλήψεις ενώ εκκενώνουν βίαια δωμάτια φοιτητών/τριών οι οποίοι/ες αγωνίζονταν για την επέκταση του δικαιώματος παράτασης της διαμονής τους».
Το χρονικό
Στις αρχές Δεκεμβρίου, η εφορεία της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τα πανεπιστήμια να βρίσκονται σε τηλεκπαίδευση και τους φοιτητές να μη βρίσκονται στο φυσικό τους χώρο, επέλεξε να εξετάσει την παράταση της διαμονής των φοιτητών στην εστία, θέτοντας – πέραν των οικονομικών κριτηρίων που πληροί ένας οικότροφος – και ακαδημαϊκά κριτήρια. Παράλληλα οι φοιτητες που εξακολουθούσαν να διαμένουν στην εστία είχαν ξεκινήσει έναν αγώνα όπως συνέβαινε και σε άλλες φοιτητικές εστίες της χώρας, προκειμένου οι διοικήσεις να πραγματοποιήσουν τα απαραίτητα για τη προστασία της υγείας των διαμενόντων. Με τη διοίκηση της ΦΕΠΑ, σύμφωνα με τους οικοτρόφους, να μην προχωρά σε κανένα μέτρο προστασίας τους από τον κορονοϊό.
Στις 10 Δεκεμβρίου, οι οικότροφοι προχωρούν σε κατάληψη της γραμματείας των εστιών, προκειμένου να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα και να εξεταστούν οι παρατάσεις χωρίς ακαδημαϊκό κριτήριο. Όπως κατήγγειλαν τότε, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους με τον διευθυντή της εστίας, ο τελευταίος τους μετέφερε εκ μέρους της πρυτανείας ότι αν δεν έληγε η κατάληψη, θα διακόπτονταν όλες οι παροχές της εστίας, μεταξύ αυτών και η σίτιση.
Στις 12 Δεκεμβρίου, πράγματι η απειλή γίνεται πράξη και οι φοιτητές που μεταβαίνουν στο εστιατόριο της εστίας το πρωί εκείνης της ημέρας το βρίσκουν κλειστό. Σε νέα καταγγελία τους αναφέρουν ότι ο διευθυντής της εστίας Β. Ζιάκας, τους απαντά κυνικά ότι «είναι Σάββατο, δεν είμαι διευθυντής, έχετε κατάληψη», με τους φοιτητές να απευθύνουν έκκληση προς τον κόσμο και να ζητούν στήριξη. Μάλιστα σε ανακοίνωση της συγκλητου στις 23 Δεκεμβρίου, υποστηρίζεται ότι αυτό συνέβη «για λόγους ασφαλείας και προστασίας της υγείας των φοιτητών», ενώ γινόταν λόγος και για «παρείσφρηση» εξωπανεπιστημιακών.
Εν συνεχεία, σε κινητοποίηση στη πρυτανεία προκειμένου να ζητήσουν εξηγήσεις για τη διακοπή της σίτισης και να καταθέσουν τα αιτήματά τους, περικυκλώνονται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Σε έκκληση προς τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Δημήτρη Καραδήμα να διώξει τις αστυνομικές δυνάμεις από την πρυτανεία, απάντησε ότι αυτό δεν γίνεται καθώς δεν είναι πανεπιστημιακός χώρος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναγκαστική εκκένωση των εστιών, αντί μέτρων προστασίας των οικοτρόφων από τον κορονοϊό, είχε αποφασιστεί και κατά το πρώτο κύμα του lockdown, με πολλούς φοιτητές να αναγκάζονται να επιστρέψουν στα σπίτια τους, με ορατό τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σε περίπτωση που οι ίδιοι ήταν ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού.