Της Χριστίνας Βασιλάκη
Ανταποκρίτριας του TPP στις Βρυξέλλες
Μεγάλο βήμα για την ενδυνάμωση της γνωστής οδηγίας για την εκπόνηση προκαταρκτικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν από την έναρξη ορισμένων δημοσίων ή ιδιωτικών έργων θεωρείται η ένταξη σημαντικών τροποποίησεων στο κείμενο που τίθεται αύριο σε ψηφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μεταξύ άλλων συμπεριλήφθηκαν οι παρακάτω τροποποιήσεις:
-
η συμμετοχή του κοινού σε όλες τις φάσεις υλοποίησης των έργων,
-
η ενίσχυση του συστήματος αξιολόγησης με τη χρησιμοποίηση διαπιστευμένων, τεχνικά άρτιων και ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα διαφθοράς,
-
η υποχρεωτική παρακολούθηση ενός έργου από την αρχή μέχρι το τέλος και η λήψη μέτρων αποκατάστασης των ζημιών από τον ανάδοχο του έργου
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του TPP οι πιο «επικίνδυνες» για την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα τροπολογίες, θα προταθεί να βγουν εκτός του συνόλου της αναθεώρησης και να ψηφιστούν ξεχωριστά. Οι «αντιστάσεις» έρχονται από τις συντηρητικές ευρωπαϊκές ομάδες του κοινοβουλίου, αυτές των Χριστινοδημοκρατών (EPP), της Ευρώπης της Ελευθερίας και Δημοκρατίας (EFD) και των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), ενώ αφορούν κυρίως τη συμμετοχή του κοινού σε όλες τις φάσεις της μελέτης, την υποχρεωτική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για εξορυκτικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αέριου και του σχιστολιθικού πετρελαίου καθώς και την αποκατάσταση ζημιών από τον ανάδοχο του έργου.
«Η κοινωνικοοικονομική συγκυρία που διάφοροι επικαλούνται για να περάσουν απαράδεκτους fast-track νόμους σε εθνικό επίπεδο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Η αναθεώρηση της οδηγίας αυτής στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης προστασίας του περιβάλλοντος αποτελεί επένδυση στο μέλλον μας, στην υγεία και την ευημερία των ευρωπαίων πολιτών», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣυΡιζΑ, Νικόλαος Χουντής, από τη μεριά του συντάκτη γνωμοδότησης της Επιτροπής Αναφορών του ΕΚ, η οποία και επέφερε τις εν λόγω τροποποιήσεις.
Σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας στην Ελλάδα ο κ. Χουντής ανέφερε: «Η ισχύουσα οδηγία πέρασε πολλές περιπέτειες μέχρι να ενταχθεί στο ελληνικό δίκαιο. Πρόσφατο νομοσχέδιο στην Ελλάδα, με πρόσχημα τη διευκόλυνση των επενδύσεων, πολλαπλασιάζει τις δραστηριότητες που επιτρέπονται ακόμη και σε περιοχές Natura, προσθέτοντας σφαγεία, μονάδες υδατοκαλλιέργειας, εγκαταστάσεις διαχείρισης λυμάτων, απορριμμάτων, εξορύξεις, ακόμη και αν η αξιολόγηση του έργου είναι αρνητική, υπό τον όρο ότι το έργο θεωρείται σημαντικού δημόσιου ή οικονομικού συμφέροντος».