«Ήδη από την περασμένη Δευτέρα 28 Ιουνίου βλέπουμε μία αλματώδη και ταχύτατη άνοδο των κρουσμάτων που σχεδόν έχουν τριπλασιαστεί» ανέφερε κατά την έναρξη της έκτακτης ενημέρωσης ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, υποστηρίζοντας ότι η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων από το «Εθνικό Κέντρο δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας δείχνει ότι αυτά εντοπίζονται σε πολύ νεαρές ηλικίες και σχετίζονται κυρίως με δραστηριότητες διασκέδασης». Μάλιστα, επικαλέστηκε τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που δείχνουν ότι «το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων, ο οποίος πλέον αγγίζει τα 27 έτη» και προσέθεσε ότι «ταυτόχρονα αύξηση έχει παρατηρηθεἰ και στα κρούσματα που ανήκουν σε συρροές, ενώ το 32% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αναφέρουν στην έκθεσή συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο».

«Οι μεγάλοι χώροι διασκέδασης, τα κλαμπ και τα μπαρ εμφανίζονται ως οι βασικοί χώροι υπερμετάδοσης του ιού» επέμεινε στη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι η αύξηση αυτή δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση νοσηλειών, και ανέφερε ότι «οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι παραμένουν σε πτωτική πορεία». Εστίασε μάλιστα στην αξία των self – tests επισημαίνοντας ότι «η τακτική διάγνωση είναι πολύ σημαντική και πρέπει να γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς πρωτίστως εκείνων που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τον εμβολιασμό τους».

«Τα τελευταία 24ωρα κατεγράφησαν εκατοντάδες κρούσματα τα οποία κατόπιν διερεύνησης εστιάζονται δυστυχώς σε χώρους διασκέδασης» υποστήριξε ο Ν. Χαρδαλιάς, προχωρώντας σε ανακοινώσεις σχετικά με την λειτουργία των χώρων εστίασης και διασκέδασης αποκλειστικά με καθήμενους. «Σας ενημερώνουμε ότι από την Πέμπτη 8 Ιουλίου όλοι οι χώροι εστίασης τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και όλοι οι χώροι εστίασης και με τους κανόνες χωρητικότητας που είχε ορίσει το Υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να περιορίσουμε τον συγχρωτισμό και την υπερμετάδοση που παρατηρείται σε αυτούς τους χώρους» ανακοίνωσε ο υφυπουργός, συμπληρώνοντας πως ο στόχος παραμένει μια «ασφαλής και προστατευόμενη διασκέδαση».

Εκ των υστέρων έλεγχος παραβάσεων «για ένα ασφαλές καλοκαίρι»

Μάλιστα, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων που επιβλήθηκαν, ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στις περιπτώσεις παραβάσεων θα είναι δυνατή και εκ των υστέρων, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί στις επόμενες ώρες, ενώ θα επιβάλλεται αναστολή λειτουργίας από την πρώτη διαπίστωση παράβασης. «Το έκτακτο αυτό μέτρο έχει ως στόχο να περιορίσει τη  μεταδοτικότητα του ιού στις νεότερες ηλικίες και να περάσουμε όλοι ένα πιο ασφαλές, αλλά κυρίως ένα ελεύθερο καλοκαίρι»ισχυρίστηκε ο Ν. Χαρδαλιάς, ενώ κλείνοντας παρέπεμψε όλους τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα νεαρά άτομα, να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

«Όσο σεβαστη κι αν είναι η επιθυμία αλλά και η ανάγκη για ψυχαγωγία, εξίσου σημαντικός  και αναγκαίος είναι ο άμεσος εμβολιασμός τους και η συχνή διενέργεια τεστ, μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Εμβολιαζόμαστε, κάνουμε τακτικά τεστ και προστατεύουμε τους μεγαλύτερούς μας κρατώντας αποστάσεις και τηρώντας πιστά, απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα δημόσιας Υγείας» κατέληξε.

Έξαρση κρουσμάτων και άνοδος της θετικότητας το πρώτο εξαήμερο του Ιουλίου