Η τραγωδία άφησε πίσω της 432 ορφανά παιδιά, ανακοίνωσε την Πέμπτη η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
«Ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών αυτών είναι τα δέκα χρόνια» δήλωσε η Αϊσενούρ Ισλάμ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
 
Οι περισσότεροι από τους άνδρες που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα ήταν εκείνοι που υποστήριζαν οικονομικά τις οικογένειές τους. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να χορηγήσει βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.
 
 

Καθιστική διαμαρτυρία
 

Εν τω μεταξύ, ομάδα ανθρακωρύχων που έκανε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κυβερνείο της πόλης Σόμα συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ήταν ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ και ο υπουργός Εργασίας, Φαρούκ Τσελίκ.
 
Οι ανθρακωρύχοι στην Τουρκία απαιτούν να υπάρξουν βελτιώσεις στις συνθήκες ασφάλειας πριν συμφωνήσουν να επιστρέψουν στην εργασία τους.
 
Η τουρκική Εθνοσυνέλευση συνεδρίασε την Τρίτη και την Τετάρτη για να συζητήσει μέτρα βελτίωσης της εργασιακής ασφάλειας, αλλά δεν ενέκρινε συγκεκριμένο μέτρο.
 
Οι εργαζόμενοι στο ορυχείο της Soma Holdings ανέφεραν στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι δεν έχουν πληροφόρηση σχετικά με το πότε θα επιστρέψουν στην εργασία τους, ούτε αν θα καταβληθούν οι μισθοί τους ενόσω το ορυχείο παραμένει κλειστό.
 
«Κανείς δεν νοιάζεται για εμάς» είπε ανθρακωρύχος, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, καθώς φοβάται ότι θα αντιμετωπίσει συνέπειες αν γίνει γνωστό το όνομά του. «Δεν ξέρουμε ποιος θα καταβάλλει τον μισθό μας» ανέφερε.
 
Οκτώ στελέχη της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της, συνελήφθησαν αυτή την εβδομάδα. 
 
Τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος παραμένουν άγνωστα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες. Η εταιρεία αρνείται ότι υπήρξε οποιαδήποτε αμέλεια από μέρους της όσον αφορά τα μέτρα εργασιακής ασφάλειας.