της Γεωργίας Κριεμπάρδη

Σήμερα, το πρωί της 25ης Μαΐου, εκδικάστηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών η υπόθεση της επίθεσης, από γνωστή ομάδα φασιστών, σε φοιτητή στην πλατεία του Νέου Ηρακλείου, στις 13 Νοεμβρίου του 2019. Η ομάδα των τριών είχε στοχοποιήσει τον φοιτητή για τις πολιτικές του απόψεις κι αφού τον εντόπισε, τον απομόνωσε και τον κυνήγησε στην κεντρική πλατεία της περιοχής, χτυπώντας τον στο κεφάλι και το σώμα. Παρενέβησαν εργαζόμενοι των γύρω καταστημάτων καθώς και περαστικοί και απώθησαν τους δράστες.

«Μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, αντίστοιχα “τάγματα εφόδου” συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται και να σπέρνουν το φασιστικό τους δηλητήριο στις γειτονιές μας, όπως συνέβη τον Οκτώβριο του 2021, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της ΚΕΕΡΦΑ, στην κεντρική πλατεία του Νέου Ηρακλείου» ανέφερε σε ανακοίνωση η ΚΕΔΔΑ: Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, την αλληλεγγύη.  «Υπάρχει μια δραστηριότητα μιας παραφυάδας της Χρυσής Αυγής, η Propatria, η οποία και λίγο πριν τα γεγονότα στη Σταυρούπολη έκανε πάλι μια επίθεση στο Ν. Ηράκλειο σε μια εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ. Επικεφαλής ήταν ο Παπαδιονυσίου, ο οποίος ήταν παλιά στα Δυτικά στην τοπική της Χρυσής Αυγής. Είναι συγκεκριμένα 15-20 άτομα και δρουν εκεί -σταθμό Ειρήνης, Ν. Ιωνία, Ν. Ηράκλειο» σχολιάζει στο ΤΡΡ ο Πάνος Αντωνίου, από τη Δημοτική Παρέμβαση «Φυσάει Κόντρα Αγίας Παρασκευής».

Στο ΤΡΡ μίλησε ο φοιτητής που δέχτηκε την επίθεση. «Τον Νοέμβριο του 2019, είχα πάει σε μία καφετέρια στη γειτονιά μου, στο Ν. Ηράκλειο. Εκεί σύχναζαν κάποιοι φασίστες, είμαστε όλοι της περιοχής, με αναγνώρισαν και φεύγοντας από την καφετέρια, με προσέγγισαν, με ρώτησαν αν είμαι ο τάδε και μόλις γύρισα, μου ‘ρίξαν μία μπουνιά, στην πορεία άρχισαν να με κυνηγάνε σε όλη την πλατεία, με πρόλαβαν μετά από 200m βάζοντας μου τρικλοποδιά και πετώντας με κάτω. Άρχισαν να κλωτσάνε και να με βρίζουν και σταμάτησαν μετά από μισό λεπτό όταν τους έδιωξε ο κόσμος που ήταν στο μαγαζί ουσιαστικά» περιγράφει, τονίζοντας πως «η παρέμβαση των ανθρώπων του μαγαζιού έγινε όταν ο ένας από τους τρεις έβγαλε ένα πτυσσόμενο κλομπ από το τσαντάκι του και πήγε να το χρησιμοποιήσει και τότε ένας εργαζόμενος του όρμησε και τον έσπρωξε σε μία ζαρντινιέρα κι εκεί έληξε το συμβάν».

Ο ίδιος αποχώρησε, πήγε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και στο ΚΑΤ. Όπως αναφέρει στο ΤΡΡ, «μετά από αυτό το συμβάν, δέχτηκα ένα απειλητικό τηλεφώνημα από αυτή την παρέα. Με απειλούσαν λέγοντας ότι θα με βρουν, θα με γαμήσουν…  Μετά από δύο μήνες είχαν απειλήσει και τον αδερφό μου με την παρέα του. Ήταν μία ομάδα 15 ατόμων με κράνη και fullface, τους πλησίασαν, άρχισαν να του λένε για εμένα και ότι θα καταλήξουν να τρέχουν κι αυτοί». Εικάζει πως τον είχαν στοχοποιήσει, παρακολουθώντας τη δράση στο στο  facebook και «ήξεραν ότι είμαι της περιοχής και μάλιστα υποστήριξαν ότι με κυνήγησαν επειδή -λένε- είχα κάνει like σε μία ανάρτηση που έλεγε ότι είχαν δείρει τον Μάριο Παπαδιονυσίου… ήξεραν πράγματα και για μένα και για φίλους μου και για τον αδερφό μου».

Για τη σημερινή δικάσιμο, δήλωσε: «Σήμερα στο δικαστήριο εμφανίστηκε μόνο ο ένας κατηγορούμενος, χωρίς δικηγόρο και εκπροσώπηση και δε μίλησε ποτέ. Εμείς προσπαθήσαμε να δείξουμε και την ένταση των χτυπημάτων και ότι ήταν πολύ επικίνδυνα γιατί ήταν και στο κεφάλι. Μάλιστα η εισαγγελία δέχθηκε τον ισχυρισμό ότι επρόκειτο για χτυπήματα στο κεφάλι και κοντά στο μάτι και θα έπρεπε η κατηγορία να είναι “επικίνδυνη σωματική βλάβη” αλλά επειδή η αρχική κατηγορία ήταν “απλή σωματική βλάβη” έμεινε σε αυτό το πλαίσιο. Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την πολιτική στοχοποίηση και την ηθική βλάβη που μου προκάλεσαν, γιατί φοβόμουν για δύο χρόνια να κυκλοφορήσω στην περιοχή. Δώσαμε στην έδρα κι ένα ψήφισμα της ΕΛΜΕ της βορειοανατολικής Αττικής και τα πρακτικά από ένα δημοτικό συμβούλιο που είχε καταδικάσει ομόφωνα την επίθεση. Η έδρα αποφάσισε να τους τιμωρήσει με 10 μήνες φυλακή και 3 χρόνια αναστολή για το ίδιο αδίκημα όλους. Κατά τ’ άλλα, είχαμε μία μικρή συγκέντρωση 25 ατόμων που με στήριζαν και δεν υπήρξε κάποια ένταση. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι ένας από τους δράστες είναι ο Μάριος Παπαδιονυσίου ο οποίος έχει καταδικαστεί και για την επίθεση στην ΚΕΕΡΦΑ, οπότε αν τελεσιδικήσουν και οι δύο υποθέσεις -και η δικιά μου και της ΚΕΕΡΦΑ- τότε ο Παπαδιονυσίου μπαίνει φυλακή».

Ο Γιώργος Ράγκος από το ΣΕΚ και την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τόνισε, μιλώντας στο ΤΡΡ, τη δράση της Propatria στην περιοχή. «Την “πέφτουν” στην πλατεία εδώ στο Ν. Ηράκλειο τα βράδια σε νεολαίους και σε εκδηλώσεις. Σκέψου τότε στην επίθεση στην ΚΕΕΡΦΑ  η αστυνομία ήρθε αφού έφυγαν αυτοί που έκαναν την επίθεση κι έρχεται ο διοικητής και λέει ότι είχαν εντολές να παρακολουθούν από μακριά. Πριν από μία εβδομάδα, κάναμε αφισοκόλληση για ένα αντιπολεμικό συλλαλητήριο, εμφανίστηκαν τρία άτομα κι έλεγαν εμείς “είμαστε με το Αζόφ”. Όποιον βρίσκουν με κονκάρδα ή μπλουζάκι αντιφασιστικό…».