«Αυτή η πειθαρχική δίωξη αφορά το γεγονός ότι σε εξώδικο που απέστειλα σε δημόσιο οργανισμό ανέφερα καταγγελία που μου είχαν κάνει οι πελάτες μου οι οποίοι μου είχαν δώσει και την εντολή να την γράψω την καταγγελία αυτή μέσα στο εξώδικο και την καταγγελία αυτή την ανέφερα χωρίς να αναφέρω το όνομα της συναδέλφου, γιατί αφορούσε καταγγελία για συνάδελφό μου, νομική σύμβουλο του οργανισμού, χωρίς να αναφέρω το όνομά της, ανέφερα όμως την καταγγελία όπως ακριβώς μου την είχαν κάνει οι πελάτες μου. Κατά τη δική μου γνώμη όφειλα να το κάνω, διαφορετικά θα ήμουν ένοχη απιστίας. Η ηγεσία του Δικηγορικού Συλλόγου προφανώς, αφού τώρα θα συζητηθεί η υπόθεσή μου στο πειθαρχικό συμβούλιο, έχει άλλη άποψη. Ο συνήγορός μου στην υπόθεση αυτή που είναι ο Κώστας ο Παπαδάκης, έχει εκδώσει ένα δελτίου τύπου, στο οποίο και αναφέρομαι γιατί δεν θέλω πάρα πολύ να επεκτείνομαι σε αυτό το ζήτημα. Το σίγουρο είναι όμως ότι εφόσον τιμωρηθώ από το πειθαρχικό συμβούλιο στις 30 Νοεμβρίου δεν θα μπορώ να υπερασπιστώ τα δύο κορίτσια που είναι θύματα traficking στην υπόθεση της Ηλιούπολη και τα οποία απειλούνται από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα» είχει εξηγήσει η δικηγόρος στο TPP, σχολιάζοντας την κλήση της σε απολογία στο Πειθαρχικό του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

«Στην περίπτωση που τιμωρηθώ γι’ αυτό δεν θα μπορώ να είμαι στη δίκη αυτή. Και αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία τελικά για μένα» τόνισε, ενώ επανέλαβε πως «οι εντολείς μου επίσης, έρχονται μάρτυρες από την πρώτη στιγμή και θα είναι και τώρα στις 30 του μηνός και επαναλαμβάνουν πληκτικά το ίδιο πράγμα, ότι “εμείς την κάναμε αυτή την καταγγελία και εμείς είπαμε στην δικηγόρο μας Αντωνία Λεγάκη να γράψει αυτά”. Τα έχουν πει και θα τα επαναλάβουν». Πρόσθεσε ότι «εγώ δεν έχω κανέναν λόγο να στραφώ κατά οποιουδήποτε συναδέλφου μου, πολύ περισσότερο να χρησιμοποιήσω απρεπής εκφράσεις όπως λέει το κατηγορητήριο εναντίον μου. Δεν έχω κανέναν λόγο, δεν τον ήξερα και από χτες, παρά μόνο εκφράζω σε ένα δικόγραφο κιόλας, δεν είναι κάποιο είδους σχόλιο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ας πούμε. Σε ένα δικόγραφο εκφράζω τους εντολείς μου, το δικόγραφο επιδίδεται στο δικό τους όνομα, δεν είναι στο δικό μου όνομα. Εγώ απλώς τους εκπροσωπώ. Δεν έχει κανέναν νόημα άλλο αυτό. Και εφόσον οι ίδιοι αναλαμβάνουν την ευθύνη των λεγομένων τους, πραγματικά εγώ ακόμα απορώ για ποιο λόγο παραπέμπομαι εγώ».

«Το πιο σημαντικό» όπως τόνισε, είναι το σενάριο να μην μπορεί να είναι παρούσα στο δικαστήριο, πέντε μέρες αργότερα. Μιλώντας για την υπόθεση, που έχει αναδείξει εκτενώς το TPP από τις πρώτες ώρες, η Αντωνία Λεγάκη υπενθύμισε πτώρα τι αφορά.

Σχετικά με το είδος των απειλών που δέχονται οι δύο κοπέλες, η δικηγόρος τους απάντησε. «Τηλεφωνικές, στο πρώτο κορίτσι πολλές φορές. Στο δρόμο τις βρίσκουνε επίσης, το κορίτσι το πρώτο δεν βγαίνει από το σπίτι. Φοβάται να κυκλοφορήσει. Κυκλοφορεί η μητέρα της και βρίσκουν τη μητέρα της και της στέλνουν απειλητικά μηνύματα. Κάνουν τέτοια πράγματα. Το δεύτερο κορίτσι πριν από δύο εβδομάδες, άρχισε να την παίρνει τηλέφωνο κάποιος που έλεγε ότι είναι αστυνομικός. Της έλεγε ότι θα στείλουμε τώρα ιατροδικαστή να σε ψάξει και διάφορα τέτοια χυδαία και μετά την ρώτησε αν θα είναι στο δικαστήριο, το κορίτσι είπε ότι δεν θέλει να τον δει. Να πω εδώ, έχει δικαίωμα από τον νόμο να αναγνωστεί η κατάθεσή της ή και να καταθέσει σε προστατευμένο περιβάλλον χωρίς να δεχτεί ερωτήσεις από τους συγκεκριμένους κατηγορουμένους. Αυτό είπε το κορίτσι και τότε αυτός της είπε να στείλει ένα συγκεκριμένο mail, στο οποίο θα λέει ότι παραιτείται από την υπόθεση. Αυτό το έχω εγώ κιόλας καταγεγραμμένο, γιατί είχε μιλήσει μαζί μου μετά το πρώτο τηλεφώνημα και της είπα να καταγράφει τις κλήσεις. Το έχω λοιπόν καταγεγραμμένο και έχω καταγεγραμμένο και το mail στο οποίο της είπε να το στείλει».

Κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης

Ακολουθεί το κάλεσμα της φεμινιστικής συλλογικότητας «Καμία Ανοχή» για συγκέντρωη αλληλεγγύης στη δικηγόρο:

Κάτω τα χέρια από τη μαχητική δικηγορία!

Τετάρτη 30/11 στις 5μμ έξω από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ακαδημίας 60- συγκέντρωση για να παύσει η πειθαρχική δίωξη κατά της Αντωνίας Λεγάκης, δίωξη κατά της μαχητικής δικηγορίας συνολικά.

Η γνωστή για τη δυναμική και με συνέπεια υποστήριξη περιπτώσεων έμφυλης βίας, κακοποίησης, τράφικινγκ και διαζυγίων μεταξύ πολλών άλλων δικηγορίνα παραπέμπεται σε πειθαρχικό από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ύστερα από την επιτυχή υπεράσπιση Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης που λειτουργεί φροντιστήριο για μαθητά και γονιά τα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις τιμές άλλων μεγα-φροντιστηρίων.

Δεν αγνοούμε τη συγκυρία στην οποία λαμβάνει χώρα αυτή η δίωξη, τη στιγμή που η Αντωνία Λεγάκη υπερασπίζεται την Ε. από την Ηλιούπολη κατά του κυκλώματος σωματεμπορίας στο οποίο την είχε εγκλωβίσει ο μπάτσος-νταβατζής, κι από το οποίο μπόρεσε να ξεφύγει χάρη στη σερβιτόρα που της προσέφερε τη βοήθειά της. Δεν αγνοούμε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης αυτής όλο καθυστερεί. Και δεν αγνοούμε ότι αν μέσα από την τώρα πειθαρχική διαδικασία επιβληθεί στην Αντωνία ποινή αφαίρεσης άσκησης του επαγγέλματός της, ακόμα και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, δεν θα μπορέσει να εκπροσωπήσει το κορίτσι στη δίκη, ενώ ταυτόχρονα πλησιάζει ο αποφυλακισμός των απαγωγέων-νταβατζήδων.
Πειθαρχούνται, λοιπόν, όσες και όσα στέκονται απέναντι στα συστήματα βίαιης και αδυσώπητης κερδοσκοπίας, είτε αυτά αποτελούνται από φροντιστήρια είτε από νταβατζήδες, με στόχο την προστασία και την αλληλεγγύη προς τα θύματά τους. Πειθαρχούνται, μάλιστα, παραδειγματικά: για να μάθουμε όλα μας ότι η βία και η εκμετάλλευση είναι η φυσική ροή των πραγμάτων, ότι δεν πρέπει να ζητάμε το δίκιο το δικό μας ή των αδελφών, φίλων και συντρόφων μας. Τα δικαστήρια πιστεύουν ότι είναι για αυτούς και μόνο αυτούς, για αυτούς να πειθαρχούν και να τιμωρούν, κι όχι για εμάς να δικαιωνόμαστε. Αλλά όσο η αστική δικαιοσύνη ευαγγελίζεται μία δικαιοσύνη η οποία σημαίνει έλεγχο των αδυνάμων και των ευάλωτων, περιορισμό και φίμωση των επιζωσών, εμείς μαζί διεκδικούμε και χτίζουμε μία τρανσφεμινιστική δικαιοσύνη η οποία βασίζεται στην αλληλεγγύη και τη μαχητικότητα.

Η τρανσφεμινιστική συλλογικότητα Καμία Ανοχή στηρίζει τη δικηγόρο Αντωνία Λεγάκη και τη μαχητική δικηγορία και καλεί σε συγκέντρωση έξω από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών την Τετάρτη, για την ίδια την Αντωνία, για την Ε., για όλα τα επιζώντα, τα μαχόμενα και τα αλληλέγγυα.