Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας καλεί σε εκδήλωση με θέμα το Διεθνές Δίκαιο και τη Λογοδοσία, την Πέμπτη 10 Απριλίου, στις 19:00-21:00, στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Αθήνα).

Ααναλυτικά το δελτίο Τύπου:

«Η Διεθνής Αμνηστία καταγράφει εδώ και χρόνια την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο και διεξάγει ανεξάρτητες έρευνες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Από τις ένοπλες συγκρούσεις στο Σουδάν και την Ουκρανία μέχρι την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, για την οποία πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων, η διεθνής κοινότητα έχει αντιδράσει με πολύ διαφορετικούς τρόπους.

Τον Νοέμβριο του 2024, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και κατά του διοικητή των ταξιαρχιών αλ Κασάμ Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραήμ Αλ Μάσρι, με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

«=Το πρόσφατο εκτελεστικό διάταγμα που εξέδωσε ο πρόεδρος Τραμπ ενέκρινε κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του επικεφαλής εισαγγελέα του. Οι κυρώσεις αυτές αποτελούν άμεση απάντηση στις προσπάθειες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να καταστήσει υπόλογους Ισραηλινούς για φερόμενα εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου στην Παλαιστίνη.

Τι είναι όμως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και ποιος είναι ο ρόλος του; Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι ένα μόνιμο διεθνές δικαστήριο το οποίο ερευνά και διώκει άτομα που είναι ύποπτα για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας ή του εγκλήματος της γενοκτονίας, όταν τα εθνικά δικαστήρια αδυνατούν να το πράξουν.

Ποιος είναι ο ρόλος των διεθνών δικαστηρίων στην απόδοση ευθυνών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Τι ρόλο παίζουν οι πρόσφατες κυρώσεις Τραμπ; Πώς μπορεί να αντιδράσει η κοινωνία των πολιτών;

Τα ερωτήματά μας θα απαντηθούν από τις/τους καλεσμένες/ους ομιλήτριες/ες για να καταλάβουμε καλύτερα τους τρόπους που μπορούμε να προστατεύσουμε το διεθνές δίκαιο και τον ρόλο που έχουν τα διεθνή δικαστήρια στην απόδοση ευθυνών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Χαιρετισμός: Χρήστος Δημόπουλος, Διευθυντής Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας

Συντονισμός: Ελβίρα Κρίθαρη, δημοσιογράφος.

ΠΑΝΕΛ ΟΜΙΛΙΩΝ

Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, τέως Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρ. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ντανιέλλα Μαρία Μαρούδα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου/ Ανθρωπιστικού Δικαίου, Μέλος και πρ. Πρόεδρος ECRI CoE.

Στέφανος Σταύρος, Δικηγόρος με ειδίκευση σε θέματα δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Στέφανος Λουκόπουλος, Διευθυντής και Συνιδρυτής του VouliWatch».