Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι «φετινές εκδηλώσεις λαμβάνουν το χαρακτήρα τιμής στη Βιαννίτισσα γυναίκα, τη μάνα, την αδελφή, την κόρη, την εγγονή. Στις γυναίκες που αντιστάθηκαν στο φασισμό και θυσιάστηκαν. Σ’ όλες τις γυναίκες της μαρτυρικής επαρχίας Βιάννου και Δυτικής Ιεράπετρας, που σήκωσαν το σταυρό του μαρτυρίου, το σταυρό του πένθους, της ορφάνιας, της φτώχειας και της άφατης θλίψης».

Ακολουθεί το πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Παρασκευή 17.9.2021, Αμιράς Βιάννου

· 6.00μμ: Πορεία μνήμης προς τον τόπο μαζικής εκτέλεσης στα Αμιρά. Παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων από επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

· 8.00 μμ: Λιτό δείπνο στο καφενείο των Αμιρών και συζήτηση για τη διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.
Στην πορεία μνήμης και τη συζήτηση συμμετέχουν, μαζί με τους πολίτες της Βιάννου, και εκπρόσωποι από το Δίστομο, το Κομμένο και την Ομάδα AK “Distomo” (Αμβούργο).

Σάββατο 18.9.2021, Πανδημοτικό Ηρώο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου

· 7.00 μμ: Εκδήλωση αφιερωμένη στην ηρωίδα γυναίκα της επαρχίας Βιάννου

Ομιλητές:
– Άννα Μανουκάκη – Μεταξάκη, Φιλόλογος – Συγγραφέας
– Γιώργος Καλογεράκης, Δ/ντής Δημοτικού Σχολείου Θραψανού, Δρ. Παν/μίου Ιωαννίνων
– Tina Gericke, Εκπρόσωπος Ομάδας AK “Distomo” (Αμβούργο)

Παρεμβαίνουν:
· Πόπη Λιαδάκη, Πρόεδρος Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας
· Μιλτιάδης Σφουντούρης, Δικηγόρος, μέλος Συλλόγου Θυμάτων Σφαγής Διστόμου.
· Βασιλική Μπαμιάκη, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Συκιάς «Ο Τσιλίβδικας»
· Δημήτρης Βλαχοπάνος, Πρόεδρος Ομίλου Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Δήμαρχος Διστόμου και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Γιάννης Σταθάς.

Την εκδήλωση συντονίζει ο Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, Δρ. Παν/μίου Αθηνών, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

· 9.00 μμ: Συναυλία με τον Μάνο Παπαδάκη και το συγκρότημά του. Συμμετέχει η Νατάσα Παπαδοπούλου – Τζαβέλλα.

Θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση, το τραγούδι του Μάνου Παπαδάκη «ΤΡΕΙΣ ΣΤΑΥΡΟΙ» που αφιερώνεται στην μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος της επαρχίας Βιάννου και Δυτικής Ιεράπετρας και ιδιαίτερα στην οικογένεια Βερβελάκη, η οποία θρηνεί τα τρία μικρά αδέλφια, την Ευαγγελία 8 ετών, τη Μαρία 12 ετών και τον Στέλιο 15 ετών, που βασανίστηκαν μέχρι θανάτου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής αλλά δεν πρόδωσαν πού ήταν κρυμμένος ο πατέρας τους και έγιναν φωτεινά ορόσημα αντίστασης και αυτοθυσίας.

Κυριακή 19.9.2021, Πανδημοτικό Ηρώο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου

· 10.00 πμ: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου κ.κ. Ανδρέα.

· 10.30 πμ: Επίσημη τελετή μνήμης με την παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

· 2.30 μμ: Εκδήλωση στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου με τη συμμετοχή των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων όλης της Ελλάδας.

Δευτέρα 20.9.2021, 9μμ, Ηράκλειο, Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης

Συναυλία με τον Μάνο Παπαδάκη και το συγκρότημά του αφιερωμένη στην ηρωίδα γυναίκα της επαρχίας Βιάννου. Συμμετέχει η Νατάσα Παπαδοπούλου – Τζαβέλλα.

Ο τραγουδοποιός Μάνος Παπαδάκης και το εξαμελές μουσικό του σχήμα, αποδίδουν τραγούδια μεγάλων συνθετών που έχουν σημαδέψει τη μουσική μας ιστορία. Η ηρωίδα γυναίκα της μαρτυρικής επαρχίας Βιάννου και Δυτικής Ιεράπετρας, που σήκωσε το σταυρό του μαρτυρίου, το σταυρό του πένθους, της ορφάνιας και της φτώχειας, υμνείται μέσα από τραγούδια που μιλούν μέσα στην καρδιά μας.

Παίζουν οι:

ΚΟΝΤΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ : ηλεκτρικό μπάσο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΑΚΗΣ : ηλεκτρική κιθάρα
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΓΙΑΣΛΑΚΙΩΤΗΣ : ηλεκτρική κιθάρα
ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ : τύμπανα
ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ : κλαρίνο
ΣΠΥΡΟΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ : μηχανικός ήχου
ΜΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ : κιθάρα – φωνή.
Συμμετέχει η ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ – ΤΖΑΒΕΛΛΑ, που θα ερμηνεύσει τραγούδια της Αντίστασης και του αγώνα.