
Αύριο Πέμπτη 3 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στο Βιβλίο-Καφέ-Στέκι La Zone εκδήλωση με θέμα «Πολιτικές στέγασης προσφύγων», με αφορμή το βιβλίο του Νίκου Κουραχάνη, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για τις κρίσιμες εξελίξεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ανάμεσα στο σταυροδρόμι του «Δόγματος Βορίδη» και της στεγαστικής κρίσης.
Το κάλεσμα στην εκδήλωση «Πολιτικές στέγασης προσφύγων»:
«Με αφορμή το βιβλίο του Νίκου Κουραχάνη Πολιτικές Στέγασης Προσφύγων (εκδόσεις Τόπος), η εκδήλωση αυτή ανοίγει τη συζήτηση για τις κρίσιμες εξελίξεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ανάμεσα στο σταυροδρόμι του “Δόγματος Βορίδη” και της στεγαστικής κρίσης.
Δέκα χρόνια μετά το “μεγάλο καλοκαίρι του 2015” και την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η Ευρώπη απομακρύνεται από θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αξίες, βυθιζόμενη στον κατασταλτικό μηχανισμό προσφυγικών διώξεων. Οι βιοπολιτικές και θανατοπολιτικές στρατηγικές διακυβέρνησης των συνόρων συνδυάζονται με την αποδιάρθρωση της κοινωνικής πολιτικής, δημιουργώντας συνθήκες στεγαστικής επισφάλειας που δεν αφορούν μόνο τους πρόσφυγες, αλλά πλήττουν συνολικά τον κόσμο της εργασίας.
Σε αυτή την εποχή όξυνσης της αντιμεταναστευτικής επιθετικότητας, η ανάγκη για συντονισμένες και άμεσες αντιδράσεις από τα κινήματα κατοικίας και αλληλεγγύης καθίσταται επιτακτική. Η εκδήλωση αυτή στοχεύει στην ανάδειξη της απαίτησης για στρατηγικές αντίστασης και διεκδίκησης πολιτικών κοινωνικής κατοικίας για το διευρυνόμενο κοινωνικό σώμα που τις έχει ανάγκη.
Θα μιλήσουν επίσης μέλη της ομάδας Solidarity with Migrants».
Επίσης, το Positively Different Short Film Festival οργανώνει ανοιχτή συζήτηση το Σάββατο 5 Απριλίου στο ΑΣΤΟΡ με τίτλο «Η πάλη για το σπίτι». Το κάλεσμα:
«Η πάλη για το σπίτι – Συζήτηση στο πλαίσιο του PDSFF25 – Συλλογικές αντιστάσεις στη βία του εκτοπισμού και του εξευγενισμού – Σάββατο 5/04/2025, 18:00
Πώς διεκδικούμε το δικαίωμα στη γη, πέρα από τη λογική της ιδιοκτησίας και της ιδιοποίησης;
Σε έναν κόσμο όπου η απαλλοτρίωση και ο εκτοπισμός γίνονται ο κανόνας, οι κοινότητες αγωνίζονται να βρουν λέξεις και εργαλεία για να αντισταθούν σε μία αυξανόμενη απειλή: μία απειλή ενάντια σε ό,τι αποκαλούμε σπίτι, ενάντια στη μνήμη, την ταυτότητα και το ανήκειν.
Το χτίσιμο των αντιστάσεών μας απαιτεί δημιουργικότητα και αφοσίωση, προκειμένου να βρούμε τρόπους να σκεφτούμε ξανά και να υπερασπιστούμε τη σχέση μας με τη γη, χωρίς να αναπαράγουμε επιχειρήματα που είναι εχθρικά και επικίνδυνα, βγαλμένα από κυριαρχικά, καπιταλιστικά, εθνικιστικά πλαίσια σκέψης.
Συμμετέχοντα:
- Νίκος Κουραχάνης, Ερευνητής, Επίκουρος Καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο Κοινωνική Πολιτική και Στέγαση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
- Νεφέλη Ραψομανίκη, Ένωση Ενοικιαστών Θεσσαλονίκης
- Ελένη Τζιρτζιλάκη, Διδάκτωρ αρχιτεκτόνισσα-που πραγματοποιεί επιτελέσεις στον δημόσιο χώρο ,στην πόλη και στο τοπίο, nomadikiarxitektoniki.net
Συντονισμός:
- Εύα Μπεταβατζή, μέλος της ομάδας συντονισμού του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού Δράσης για τα δικαιώματα στη στέγαση και την πόλη
Ακολουθεί η προβολή: Η πάλη για το σπίτι (105′)
Μάχες ενάντια στη βία του “εξευγενισμού”, της απαλλοτρίωσης και του ξεριζωμού. Διεκδικώντας το δικαίωμα στη γη πέρα από τη λογική της ιδιοκτησίας και της ιδιοποίησης.
προειδοποίηση περιεχομένου: έξωση, εκτοπισμός
Losing your home, σκην. Emmanuel Rioux (Καναδάς, 19:21’)
Υπερβολικά πολλές ιστορίες μπορούν να αφηγηθούν τις οικτρές συνέπειες της στεγαστικής κρίσης. Οι ιστορίες της Ζανέτ και της Φράνσις μας κάνουν να νιώσουμε τη δύσκολη εμπειρία της έξωσης. Μέσα στην αγωνία, τις βραχύχρονες ελπίδες και τον ξεριζωμό, οι δυο τους παλεύουν, μόνες αλλά και συλλογικά, ενάντια σε ένα φαινόμενο που γίνεται όλο και πιο σύνηθες: το να χάνεις το σπίτι σου.
Orange, σκην. Nóra Horváth (Ρουμανία, 15’)
Η Orange είναι μία γριά μάγισσα. Φτιάχνει φάρμακα από βότανα και βοηθάει τους χωριανούς. Η σιγή της καλύβας της και η αρωματισμένη με βότανα ζωή της ενοχλούνται από τον ιδιοκτήτη του χωραφιού.
The Tooth And The Rock, σκην. Κωστής Αλεβίζος (Ελλάδα, 19:19’) Η Μαργαρίτα και ο πατέρας της, επιστρέφοντας στην Πύλο, θα έρθουν αντιμέτωποι με την ραγδαία τουριστική μεταμόρφωση του τόπου. Η Μαργαρίτα θα γίνει η αιτία για εκείνους τους παλιούς του φίλους να συναναστραφούν ξανά και να διεκδικήσουν μια θέση, στη σκιά του πλάτανου, που την έχουν καταλάβει οι τουρίστες.
Mango, σκην. Randa Ali (Αίγυπτος, 22:40’)
Έναν καυτό Αύγουστο στο Κάιρο, η Νάντια παλεύει να θρηνήσει τον αποξενωμένο της πατέρα και το δέντρο μάνγκο του.
When the land runs away, σκην. Frederico Lobo (Πορτογαλία, 29:06’)
Μέσα στην ομίχλη και τον λαβύρινθο του χρόνου, ενόσω μηχανές τρυπάνε τα γεωλογικά βάθη ενός βουνού, ένας βοσκός αναζητά τη χαμένη αγελάδα του. Η παιδική ηλικία επιστρέφει, το βουνό μεταμορφώνεται, ο κύκλος συνεχίζει».