Πρόκειται για το πρώην Ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος», που βρίσκεται στη οδό Γρ. Λαμπράκη στην Άνω Τούμπα, το «Μανδαλίδειο» στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης κι ένα οκταόροφο κτήριο επί της Καρόλου Ντηλ, στο κέντρο της πόλης. Τα πρώτα δύο οικήματα είναι ιδιοκτησίας του Δημοσίου, ενώ το τρίτο ανήκει σε ιδιώτη.

Λίγο αργότερα, οι αντιεξουσιαστές κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη «ως άμεση απάντηση» στις εκκενώσεις από την αστυνομία τριών καταλήψεων που φιλοξενούσαν πρόσφυγες. Ζητούν την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων και την ανάκληση της κατεδάφισης της κατάληψης του ορφανοτροφείου

Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι οι πρόσφυγες κατά πάσα πιθανότητα δεν θα διωχθούν ποινικά ενώ οι υπόλοιποι θα διωχθούν με το αδίκημα της διάταξης οικιακής ειρήνης.

«Δεν είναι τυχαίες οι εκκενώσεις» τονίζουν οι αντιεξουσιαστές

Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει ότι τα γεγονότα δεν είναι τυχαία και σχετίζονται με τη διεξαγωγή του No Border Camp στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από μερίδα των ΜΜΕ και της αντιπολίτευσης. 

Αναλυτικά:

«Σήμερα, Τετάρτη 27 Ιουλίου, τις πρώτες πρωινές ώρες, εκτυλίχθηκε μια αστυνομική επιχείριση για την εκκένωση των καταλήψεων στέγης, Λεωφ. Νίκης 39, Ορφανοτροφείο και Κοινότητα Hurriya, που φιλοξενούν οικογένειες προσφύγων και μεταναστών.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, πως οι εκκενώσεις γίνονται δύο μέρες μετά τη λήξη του No Border Camp στη Θεσσαλονίκη, μιας διοργάνωσης στην οποία συμμετείχε πληθώρα αληλλέγγυων απ’όλο τον κόσμο, που ήρθε σε επαφή με τους πρόσφυγες και μετανάστες, μίλησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα κέντρα «φιλοξενίας» – εκτόπισης και πρότεινε δρόμους αυτοοργάνωσης, αμεσοδημοκρατίας και αγώνα για την καλυτέρευση της ζωής τους.

Είναι προφανές, πως αυτό φοβίζει την κυβέρνηση της αριστεράς που θέλοντας να δείξει «καλό πρόσωπο» στη ρητορική των ΜΜΕ και της αντιπολίτευσης οδηγείται σε δρόμους φασιστικής λογικής, αντίληψης και πρακτικής, εξαπολύοντας πογκρόμ στο αντιεξουσιαστικό κομμάτι του κινήματος, που δείχνει έμπρακτα πως η αλληλεγγύη δεν είναι φιλευσπλαχνία, αλλά αγώνας, διεκδίκηση και πάλη για τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων.

Από την πλευρά μας, ως Αντιεξουσιαστική Κίνηση, δηλώνουμε ότι ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε μέσα και έξω από τα κέντρα κράτησης, δίπλα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, παλεύοντας μαζί τους ενάντια σε φράχτες, σύνορα και κάθε είδους αποκλεισμούς.

Η αλληλεγγύη, η αυτοοργάνωση και η άμεση δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων σε πείσμα των κρατούντων θα νικήσουν.

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης»

Αντίθετος στις εκκενώσεις δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς», τονίζει σε ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ για την εκκένωση καταλήψεων στέγης στη Θεσσαλονίκη.

«Η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στέγης στη Θεσσαλονίκη μας βρίσκει αντίθετους.

Η ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς.»