Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η ΜΚΟ, έχει δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εκφράζοντας ωστόσο αμφιβολίες για την όποια ανταπόκριση από την υπεύθυνη υποδιεύθυνση Λέσβου.

Οι 27 άνθρωποι, κατά την ίδια πηγή, έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες, 10 και 17 ατόμων, που κρύβονται σε δάσος της περιοχής, φοβισμένοι, αλλά ελπίζοντας ότι κάποιος θα τους βοηθήσει, ενδεχόμενο πολύ δύσκολο, καθώς, όπως αναφέρει η Aegean Boat Report, όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί, κινδυνεύει με σύλληψη για διευκόλυνση παράνομης εισόδου στην Ελλάδα, παρεμπόδιση των αστυνομικών ερευνών και άλλες κατηγορίες, μόνο και μόνο επειδή προσπάθησε να βοηθήσει ευάλωτα άτομα που αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη.

Η ΜΚΟ αναφέρει ακόμη ότι έχει λάβει φωτογραφίες, βίντεο και δεδομένα της τοποθεσίας όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες, αλλά δεν σκοπεύει να δώσει πληροφορίες στην αστυνομία για το πού βρίσκονται, αφού εξάλλου δεν υπάρχουν περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που να χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας.

«Η αστυνομία δεν είναι ενημερωμένη γιατί η Aegean Boat Report δεν θα συμβάλλει στις παραβιάσεις των διεθνών νόμων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ελληνικές αρχές, απομακρύνοντας συστηματικά ανθρώπους από το ευρωπαϊκό έδαφος και αφήνοντάς τους αβοήθητους να παρασύρονται μέσα σε σωσίβια στο Αιγαίο Πέλαγος.

Ελπίζουμε ότι οι νέες αφίξεις θα βρουν με κάποιο τρόπο τον δρόμο τους σε έναν καταυλισμό προσφύγων, αλλά συνειδητοποιούμε ότι, χωρίς καμία βοήθεια, θα επιστρέψουν στη θάλασσα, πριν τελειώσει η μέρα.

Όσοι έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στο νησί, για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των νέων αφίξεων, μπορούν να επικοινωνήσουν με την Aegean Boat Report μέσω γνωστών καναλιών», καταλήγει η ΜΚΟ στην ανάρτησή της.