
Με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στα πανεπιστήμια της χώρας λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, έκλεισαν οι κάλπες των φοιτητικών εκλογών, χωρίς να λείψουν και φέτος οι καταγγελίες για παρατυπίες σε συγκεκριμένα τμήματα και σχολές.
H Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες για προσπάθειες αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος και υπονόμευσης της διαδικασίας εκ μέρους της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, στελέχη της ΟΝΝΕΔ εμπόδισαν την κατάθεση ψηφοδελτίων της Πανσπουδαστικής, μεταξύ άλλων στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του ΕΚΠΑ, στη ΣΔΟ ΔΙΠΑΕ Σερρών και στα Τμήματα Κοινωνικής Θεολογίας και Θεολογίας του ΕΚΠΑ.
Επιπλέον, αναφέρεται περιστατικό στη Χίο όπου στέλεχος της ΔΑΠ φέρεται να ψήφισε χρησιμοποιώντας το φοιτητικό πάσο άλλου ατόμου, ενώ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο Σύλλογο Οικονομικών Επιστημών, «ψηφοφόρος» της ίδιας παράταξης φέρεται να επιχείρησε να συμμετάσχει στη διαδικασία χωρίς κανένα έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας.
Χίος: Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ταύτισε τους ναζί με τους κομμουνιστές
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε ενέργεια της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Χίο, η οποία ανάρτησε πανό στο οποίο εμφανίζεται ένα σκίτσο με ανθρώπινη φιγούρα να πετά στα σκουπίδια τα σύμβολα τόσο του φασισμού όσο και του κομμουνισμού, σε μια εικόνα που παραπέμπει ευθέως στη θεωρία των δύο άκρων.
Η ανάρτηση προκάλεσε έντονη αντίδραση από την ΚΝΕ, με τον «Οδηγητή» να σχολιάζει δημόσια:
«Στη Χίο, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η παράταξη της ΝΔ, κρέμασε σήμερα το πρωί αυτό το εμετικό πανό στο Πανεπιστήμιο! Με την αισχρή θεωρία των δύο άκρων, που ξεπλένει τον φασισμό και ταυτίζει τους κομμουνιστές με τους ναζί, το ΚΚΕ με την εγκληματική Χρυσή Αυγή, τα θύματα με τους θύτες, κάνει φοιτητικές εκλογές η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ».
Η ίδια ανακοίνωση καταγγέλλει επίσης πως «δεκάδες φασίστες φιγουράρουν στα ψηφοδέλτια της ΔΑΠ σε όλη τη χώρα» και καλεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες «να στείλουν τη ΔΑΠ και τις ιδέες της στον σκουπιδοτενεκέ, με μαζική συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές και στήριξη της Πανσπουδαστικής ΚΣ».
Μέχρι στιγμής, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για το περιστατικό.
‼️Στη Χίο η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η παράταξη της ΝΔ, κρέμασε σήμερα το πρωί αυτό το εμετικό πανό στο Πανεπιστήμιο!
⚫️Με την αισχρή θεωρία των 2 άκρων, που ξεπλένει τον φασισμό και ταυτίζει τους κομμουνιστές με τους ναζί, το ΚΚΕ με την εγκληματική Χρυσή Αυγή, τα θύματα με τους θύτες, κάνει… pic.twitter.com/HYbdvecl3T— Οδηγητής (@odigitis) May 14, 2025
Καταγγελίες φοιτητών του ΑΠΘ για παρεμπόδιση των φοιτητικών εκλογών από την Πρυτανεία
Την πρόθεση υπονόμευσης της φοιτητικής εκλογικής διαδικασίας από την Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν φοιτητές και φοιτήτριες, κάνοντας λόγο για μια σειρά ενεργειών που λειτούργησαν ως εμπόδιο στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.
Όπως αναφέρουν σε δηλώσεις τους στη ROSA, οι φοιτητικοί σύλλογοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες κατά την προετοιμασία της διαδικασίας, με ευθύνη – όπως υποστηρίζουν – της Πρυτανικής Αρχής. Παράλληλα, εκφράζουν προβληματισμό για τις εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει το Πανεπιστήμιο την ίδια ημέρα, επισημαίνοντας ότι ενδέχεται να επηρεάσουν την απρόσκοπτη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών στο neolaia.gr.