Ήταν στις 22 Απρίλη 2016 όταν η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες κατέλαβε το άδειο κτίριο του ξενοδοχείου City Plaza στην οδό Αχαρνών κοντά στην πλατεία Βικτωρίας «με έναν διπλό στόχο: αφενός να δημιουργήσει έναν χώρο ασφαλούς και αξιοπρεπούς στέγασης προσφύγων στο κέντρο της πόλης και αφετέρου ένα κέντρο αγώνα ενάντια στο ρατσισμό, τα σύνορα και τον αποκλεισμό. Για την ελευθερία της μετακίνησης και το δικαίωμα στην παραμονή» όπως γράφουν οι αλληλέγγυοι στην ανακοίνωσή τους.
Εν μέσω κρίσης όσον αφορά το θέμα της στέγασης των προσφύγων και με εικόνες από καμπ όπως αυτό της Μόριας να κάνουν τον γύρο του κόσμου, το City Plaza τράβηξε πολύ γρήγορα το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ που έγραφαν τότε ρεπορτάζ με τίτλους: «Το καλύτερο ξενοδοχείο στην Ευρώπη» ή «Αυτή η κατάληψη προσφύγων αντανακλά τα καλύτερα και τα χειρότερα της ανθρωπότητας». Εγχώρια, όμως, το ξενοδοχείο κατέστη μήλο της έριδος ανάμεσα στους αλληλέγγυους που το κατέλαβαν για τη στέγαση προσφύγων και την ιδιοκτήτριά του, Αλίκη Παπαχελά. Το ξενοδοχείο πριν να καταληφθεί, παρέμενε κλειστό λόγω πτώχευσης, έχοντας οφειλές ύψους 180.000 ευρώ προς τους εργαζομένους του, σύμφωνα με ανακοίνωση των ίδιων. Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, αναφέρεται δε ότι η ιδιοκτήτριά του είχε εντάξει το City Plaza στο πρόγραμμα του UNHCR για στέγαση προσφύγων.
Στα 3 χρόνια στέγασης προσφύγων του City Plaza «φιλοξενήθηκαν πάνω από 2.500 μετανάστες/ριες από 13 διαφορετικές χώρες. Από τα 126 δωμάτια του ξενοδοχείου περίπου τα 100 στέγαζαν 350 μετανάστες/ριες ανά περίοδο ενώ τα υπόλοιπα 26 λειτουργούσαν είτε ως κοινόχρηστοι χώροι (αίθουσες μαθημάτων, χώρος γυναικών, αποθηκευτικοί χώροι) είτε για τη στέγαση αλληλέγγυων από όλο τον κόσμο» διευκρινίζουν οι αλληλέγγυοι.
«Οι απαιτήσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι πολύ μεγάλες σε πόρους και δυνάμεις. Δεν είναι μια πολιτική κατάληψη ή ένα στέκι που μπορεί να μείνει κλειστό για δύο μέρες ή τον Αύγουστο χωρίς να υπάρξει κανένα ζήτημα. Είναι ένας χώρος που απαιτεί καθημερινά δέσμευση, υπευθυνότητα και παρουσία. […] Δυστυχώς, όπως συμβαίνει σε πολλά αυτοοργανωμένα εγχειρήματα ο ενθουσιασμός, η δέσμευση και η συμμετοχή φθίνουν στο πέρασμα του χρόνου -ειδικά σε μια συνθήκη τόσο απαιτητική. Το γεγονός ότι το συντριπτικό ποσοστό των κατοίκων του City Plaza είναι τράνζιτ, καθιστούσε ντε φάκτο ανέφικτο να περάσει η λειτουργία της κατάληψης αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στους πρόσφυγες καθώς οι περισσότεροι, αργά ή γρήγορα, έφευγαν για την Ευρώπη. Ταυτόχρονα οι υλικοί πόροι που χρειάζεται ένα εγχείρημα τέτοιου μεγέθους -για τρόφιμα, είδη υγιεινής, φάρμακα, συντήρηση του κτηρίου- βρίσκονται όλο και πιο δύσκολα παρόλο που ομάδες αλληλεγγύης και σύντροφοι/σσες από όλη την Ευρώπη έχουν δείξει εξαιρετική δέσμευση» εξηγούν ως προς τους λόγους που έκλεισε το City Plaza ως αυτοοργανωμένος χώρος στέγασης προσφύγων.
Δημοσιεύματα σχετικά με το κλείσιμο αναφέρουν ότι η εκκένωση του συγκεκριμένου χώρου ήταν στη λίστα των πρώτων δέκα ενεργειών της αστυνομίας υπό την άρτι αφιχθείσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Από την πλευρά της, η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, Αλίκη Παπαχελά, έγραψε στο Facebook της ότι: «[…] Μετά από συνεννόηση με τους δικηγόρους μου με πήραν από την ΓΑΔΑ που ήξεραν το συμβάν να δώσω κατάθεση. Κατά τις 5.30 το απόγευμα κατεβήκαμε στο ξενοδοχείο με αστυνομία, παρουσία της οποίας κλειδαράς αντικατέστησε λουκέτα και κλειδαριές και κατάφερα να μπω στο ξενοδοχείο μου μετά από τόσα χρόνια. Διαβάζω διάφορα σάϊτ, που ούτε τ όνομά μου δεν γράφουν σωστά, που αναπαράγουν την δήλωση των καταληψιών, λέγοντας κιόλας ότι το άφησαν σε πολύ καλή κατάσταση. Εδώ θα δείτε δικές μου φωτογραφίες, ενδεικτικά, που δείχνουν τι ερείπιο μου άφησαν. Ανυπολόγιστες οι ζημιές, που αν δεν μπεί εκτιμητής δεν μπορώ καν να υπολογίσω».
«Για το Πλάζα εκκρεμούν δύο εισαγγελικές εντολές εκκένωσης ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονταν καθημερινά στην ‘καταπάτηση ιδιωτικής ιδιοκτησίας’ και στην ‘ανομία’ του. Υπό αυτή την έννοια η εκκένωση θα μπορούσε να έχει παραδειγματικό χαρακτήρα ενώ πολλοί από τους πρόσφυγες, ειδικά όσοι/ες δεν είχαν σταθερό νομικό καθεστώς, θα μπορούσαν να υποστούν δυσανάλογες συνέπειες (απελάσεις, κέντρα κράτησης κλπ.). Αν για κάποιους και κάποιες από μας μια εκκένωση από τη Νέα Δημοκρατία θα ήταν μια ‘ηρωική έξοδος’ για την οποία δε θα χρειαζόταν και να δώσουμε πολιτικές εξηγήσεις, για τους περισσότερους από τους κατοίκους του City Plaza θα διακινδύνευε το ήδη ευάλωτο και ασταθές καθεστώς τους» λένε οι αλληλέγγυοι σχετικά, ενώ αφού καθάρισαν και συμμάζεψαν τον χώρο, αποχώρησαν από το κτίριο. «Αποχαιρετάμε το Σ(π)ίτι Πλάζα με μια υπόσχεση: να μεταφέρουμε αυτή την πλούσια εμπειρία, να συνεχίσουμε να εμπλουτίζουμε και να διευρύνουμε τους τρόπους και τους τόπους του κοινού αγώνα».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του City Plaza:
Ολόκληρη η ανάρτηση της ιδιοκτήτριας: