Μετά τον σάλο που ξέσπασε με τη δήλωση Κατρούγκαλου κι όσα ακολούθησαν, ο κ. Κουρουμπλής θέλησε να τοποθετηθεί. «Εκτιμώ απίστευτα τον Κατρούγκαλο. Θεωρώ ήταν μια ατυχής στιγμή. Ο κ. Κατρούγκαλος έχει συγκεντρώσει αρκετή κριτική πάνω στις προσπάθειες του και στον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά κι όσοι κατήγγειλαν προεκλογικά ότι θα τον καταργήσουν δεν το έκαναν».

Για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης επί ΣΥΡΙΖΑ, απαντά: «μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ την έβαλε; Γιατί δε  λέμε τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια; Ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε μια σταγόνα στο ήδη γεμάτο ποτήρι, γι’ αυτό ξεχείλισε». «Είμαστε η μόνη που δε χρεώθηκε ούτε 1 ευρώ και άφησε 37 δις αποθεματικό. Καμία κυβέρνηση από το 1981 δεν άφησε αποθεματικό».

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορά τα λάθη του παρελθόντος και τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015. «Βρήκαμε μια Ευρώπη που δε πιστεύαμε ότι θα εκδήλωνε τόσο μεγάλη σκληρότητα απέναντι μας. Ο Αλέξης Τσίπρας πίστευε ότι θα μας αντιμετώπιζε η Ευρώπη τουλάχιστον σε ένα επίπεδο ανοχής. Η Ευρώπη ήταν στραγγαλιστική. Ωστόσο, το ευρωπαϊκό εγχείρημα μέσα σ’ αυτόν τον παγκόσμιο κυκεώνα παραμένει το πιο Δημοκρατικό κατά κάποιον τρόπο. Θέλω να πιστεύω στους ευρωπαϊκούς θεσμούς» υπογραμμίζει, ενώ αίσθηση προκαλούν όσα αναφέρει για τη «θυσία» του Αλέξη Τσίπρα. «Στην πολιτική υπάρχουν και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ηθική ενός πολιτικού. Υπάρχουν άνθρωποι που μου λένε “τον είδαμε να βγάζει το σακάκι και να υπογραφεί θέλοντας να προστατεύσει τη χώρα αρνούμενος ανθρώπους με τους οποίους μεγάλωσε”. Αυτό ήταν μια μεγάλη θυσία, εγκατάλειψε τους συντρόφους του σε μια επιλογή που είχε να κάνει με τη χώρα κι αυτό δεν το έχει αξιολογήσει κανείς όπως πρέπει. Από τη μια μεριά είναι η ιδεολογία σου κι απ’ την άλλη η πραγματικότητα».

Στις 16 Δεκεμβρίου 2021 διεγράφη από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Επανεντάχθηκε στο ίδιο κόμμα στις 3 Οκτωβρίου 2022. Η διαγραφή του ήρθε μετά την τοποθέτησή του περί δολοφονικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση. «Κατατέθηκαν τέσσερις μηνυτήριες  αναφορές από διάφορους φορείς κι από εμένα. Όλες οι προηγούμενες μπήκαν στο αρχείο, εκτός από τη δική μου, διότι έχει στοιχεία που δείχνουν ότι χάθηκαν άδικα άνθρωποι. Θα το κρίνει η Δικαιοσύνη, την εμπιστεύομαι».

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναγνωρίζει λάθη και αδυναμίες στον ΣΥΡΙΖΑ. «Αν σας πω ότι η αντιπολίτευση ήταν τέλεια, δε θα είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου αρχικά. Υπάρχουν λάθη και αδυναμίες, αλλά δεν είχε εύκολο αντίπαλο αυτή η αντιπολίτευση. Σκορπίστηκαν πολλά λεφτά στα ΜΜΕ» λέει και προσθέτει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε επικοινωνιακά το 2019, ενώ δούλεψε, έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισε το χρέος». Παραδέχεται, ωστόσο, ότι «δεν ήταν μόνο λάθος επικοινωνιακά αλλά και πολιτικά» και υπογραμμίζει πως «χρειάζεται να γίνουν κάποια πράγματα. Τώρα δεν είναι η ώρα. Όταν ξεπεραστούν οι σημερινές συνθήκες, θα δούμε τι μέλλει γενέσθαι».

Για την επόμενη μέρα των εκλογών και το μέλλον του κόμματος, σχολιάζει: «Εγώ πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, αλλά ακόμα κι αν δεν είναι, θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση απέναντι στη λαίλαπα των Μητσοτάκηδων. Κάποτε εγώ πιστεύω θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και πρωτοβουλίες να γίνει μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή πρέπει να είναι η στόχευση των ηγετών αυτού του χώρου».