«Ποτέ δεν έκρυψα την πολιτική και κομματική μου ταυτότητα. Είμαι χρόνια συνδικαλιστής» λέει ο Πάνος Ζάχαρης, ο οποίος κατεβαίνει στις εκλογές με το ΚΚΕ, στην Α’ Αθηνών. Μιλήσαμε για τη δυναμική παρουσία του ΚΚΕ, η οποία ειδικά τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο εμφανής, στον δρόμο και τους εργατικούς αγώνες. «Ήμασταν σε όλους τους αγώνες. Τα σωματεία ήταν στον δρόμο. Αποσπάσαμε κατακτήσεις: cosco, efood. Πετάξαμε την αστυνομία έξω από τα πανεπιστήμια. Σε επίπεδο φοιτητικού κινήματος, δεύτερη φορά βγαίνει πρώτη η Πανσπουδαστική».

Τα σωματεία, οι εργαζόμενοι ήταν στον δρόμο και φώναζαν για τις άθλιες συνθήκες στους σιδηροδρόμους εδώ και χρόνια. Όταν οι πολιτικοί τους αντιμετώπιζαν ως γραφικούς που κάνουν απεργίες και κλείνουν τους δρόμους. Και μετά, ήρθαν τα Τέμπη. «Ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα» θα πει ο Π. Ζάχαρης. «Η κατάσταση ήταν ξεκάθαρη. Με ευθύνη των ΜΜΕ και της κυβέρνησης υπήρχε συγκάλυψη».

Το ΚΚΕ δέχεται τη μεγαλύτερη κριτική ως προς τη στάση που κρατά στα ζητήματα διεκδικήσεων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Δε συμφωνεί με τον γάμο και το σύμφωνο συμβίωσης. «Ο γάμος είναι ένας βασικός οικονομικός δεσμός. Πρέπει να λυθούν τα προβλήματα διακρίσεων και ρατσισμού, αλλά δε θεωρούμε ότι αυτό θα συμβεί μέσα από έναν ξεπερασμένο θεσμό, όπως αυτόν του γάμου. Η λύση που προκρίνουμε, δηλαδή την πραγματοποίηση συμβολαιογραφικών πράξεων για οικονομικά ζητήματα, δε σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε ή υποτιμάμε το πρόβλημα».

Όσο για την επόμενη μέρα των εκλογών και τα σενάρια συνεργασίας, «δεν υπάρχει κάποιο κόμμα με το οποίο θα μπορούσαμε να συμπορευτούμε» απαντά ο ίδιος. Σε ερώτηση σχετικά με μία ενδεχόμενη συνεργασία με το ΜέΡΑ25, το αποκλείει. «Το ΜέΡΑ25 θεωρούμε ότι είναι ένα κόμμα που λειτουργεί στα πλαίσια του συστήματος. Δεν είναι αντισυστημικό κόμμα». Ο ίδιος τονίζει πως το θέμα είναι ποιον θα βρουν απέναντί τους αυτοί που θα κυβερνούν. «Απέναντι στην αντιλαϊκή κυβέρνηση, να δυναμώσει ο πόλος της αντίστασης και της διεκδίκησης».