Με προμετωπίδα το αντιμεταναστευτικό του μένος και τη μισαλλόδοξη ρητορική, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν και το συντηρητικό εθνικιστικό κόμμα του Fidesz, θεωρείται φαβορί για την επικράτηση στις επερχόμενες εκλογές, καθώς η Ουγγαρία οδεύει σε αυτές σε κλίμα πόλωσης και με την αντιπολίτευση αδύναμη.
 
Χαρακτηριστικό, όπως μεταφέρει το Euronews, το γεγονός πως ενόψει των εκλογών δεν έλαβαν χώρα debate μεταξύ των υποψηφίων, καθώς ο Β. Ορμπάν αρνείται να συζητήσει με την αντιπολίτευση, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται και αρκετά σκάνδαλα διαφθοράς κυβερνητικών στελεχών.
 
Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή, Ζόλταν Σεγκλέντι, «αυτό ακριβώς διακυβεύεται στις εκλογές. Το αποτέλεσμα θα κρίνει αν η Ουγγαρία επιθυμεί να παραμείνει ευρωπαϊκή χώρα ή αν θα προσδεθεί στο άρμα του Πούτιν και της Ρωσίας κι αν θα αρχίσει, ή καλύτερα αν θα συνεχίσει, να έρχεται όλο και πιο κοντά σε εκείνους που ήδη επιλέγουν μη δημοκρατικές λύσεις σαν αυτές στις οποίες είναι εξπέρ ο Πούτιν και τηρουμένων των αναλογιών και η Τουρκία».
 
Ο γνωστός για την ξενοφοβική του ρητορική και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην αντιμεταναστευτική ομάδα των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ, Β. Ορμπάν, επένδυσε όλο το πολιτικό του κεφάλαιο στη στοχοποίηση των μεταναστών, με το κόμμα του να μην παρουσιάζει ουσιαστικά ούτε προεκλογικό πρόγραμμα. Αντιθέτως, πολιτεύτηκε θέτοντας στο επίκεντρο την κινδυνολογία για τους μετανάστες, που αντιμετωπίζονται ως εχθροί, και τον Τζορτζ Σόρος, που επίσης αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο.
 
Σημειώνεται πως τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές, κατά την Εθνική Γιορτή της 15ης Μαρτίου ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας καλούσε τους οπαδούς του σε πόλεμο κατά των εσωτερικών εχθρών, τονίζοντας πως «αγωνιζόμαστε κατά της αυτοκρατορίας που χτίζει ο Τζορτζ Σόρος και που σχεδιάζει να χτίσει στην Ουγγαρία. Αυτή εδώ είναι η πατρίδα μας, η ζωή μας. Δεν έχουμε άλλη. Θα πολεμήσουμε μέχρι τελικής πτώσης. Δεν θα το βάλουμε κάτω».
 
Χαρακτηριστικό, επίσης, της κατάστασης που επικρατεί στην Ουγγαρία λίγο πριν τις εκλογές, το γεγονός πως η αντιπολίτευση παραμένει διασπασμένη και διχασμένη, με το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα να εμφανίζεται εκείνο του έτερου ακροδεξιού, Γκάμπορ Βόνα, το λεγόμενο Jobik, το οποίο εμφανίζεται με ελαφρώς πιο μετριοπαθείς ακροδεξιές θέσεις από αυτές του Ορμπάν.
 
Επίσης, αναφορικά με τη στάση των κομμάτων της Αριστεράς, μεταφέρεται πως κάποια από αυτά αποφάσισαν να συμπορευτούν, με τα ποσοστά τους να μην φαίνονται αρκετά για να αμφισβητήσουν την πρωτιά του κόμματος του Β. Ορμπάν. Όπως αναφέρεται, στο επίκεντρο αυτής της συνεργασίας αναμένεται να βρεθεί ο κεντροαριστερός, Γκεργκέλι Καράσκονι, που θεωρείται ανερχόμενο πρόσωπο στο χώρο της κεντροαριστεράς.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες του Euronews, από την τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε έναν μήνα πριν τις εκλογές αλλά δημοσιοποιήθηκε λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, το κόμμα του Ορμπάν συγκεντρώνει το 53% των ψήφων, το Jobik του Βόνα καταφέρνει ποσοστό 16%, ενώ το σοσιαλιστικό και το κόμμα των Πρσίνων συγκεντρώνουν 12% και 7% αντίστοιχα. Περί το 10% εκτιμάται η ψήφος των αναποφάσιστων.