Οκτώ κόμματα ερίζουν για την είσοδο στην τοπική Βουλή και το δημοτικό συμβούλιο, με τις προβλέψεις να αναφέρουν ότι μόνο τα πέντε θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν το 5% που είναι το όριο για την είσοδο τους.

Έντονη ανησυχία προκαλεί η άνοδος του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο στις εκλογές του 2010 είχε συγκεντρώσει ποσοστό 25,8% και είχε αναδειχθεί δεύτερη δύναμη, πίσω από τους σοσιαλδημοκράτες. Τώρα πλέον διεκδικεί με βάσιμες ελπίδες την πρώτη θέση.

Οι Ελεύθεροι και ο αρχηγός τους, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος διεκδικεί προσωπικά το αξίωμα του τοπικού κυβερνήτη και δημάρχου, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία της προσφυγικής κρίσης των δύο τελευταίων μηνών, κινδυνολογώντας και κάνοντας κατάχρηση των σχετικών ανησυχιών του πληθυσμού, επικέντρωσαν σχεδόν αποκλειστικά σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία τους.

Πριν από δύο μήνες σημείωσαν νίκη στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Ανω Αυστρίας, όπου διπλασίασαν το ποσοστό τους, από το 15,3% (στις εκλογές του 2009) σε 30,4%, αναμένοντας οι ίδιοι έναν ανάλογο εκλογικό “θρίαμβο” και στη Βιέννη.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, δείχνουν μια μάχη στήθος με στήθος, ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες, που φέρεται να μειώνουν τη δύναμή τους – από το 44,3% πριν από πέντε χρόνια – σε ένα 36%, και στο Κόμμα των Ελευθέρων που εμφανίζεται με ποσοστό 35% (έναντι 25,8% το 2010), σε απειλητικά μικρή απόσταση μόλις μιας εκατοστιαίας μονάδας. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ